Szürreális: a vízilabdásainkak nem szóltak egy fontos szabályváltozásról

Szürreális: a vízilabdásainkak nem szóltak egy fontos szabályváltozásról

A Vlv.hu, vagyis a magyar férfi vízilabda-válogatott híreit gyűjtő portál egészen furcsa ügyet kezdett el boncolgatni. Az embernek már-már az az érzése, hogy ha nemzetközi léptékben nem ilyen apró sportágról lenne szó, akkor ez nem fordulhatna elő.

Szóval történt, hogy szombaton az OSC csapata a Napolival játszott a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, ahol a hazaiak 11-7-re győztek. A meccsen két furcsa játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket:

a nápolyiak kétszer is úgy találtak be, hogy a centerükről labda nélkül kiállítottak egy magyar védőt, majd az visszapassz nélkül azonnal gólt szerzett.

A spanyol és a szerb bíró megadta a két találatot, hiába tiltakoztak az OSC-sek. Az érvényben lévő szabály elvileg ugyanis úgy szól, hogy ha a centerről labda nélkül kiküldenek egy bekket, akkor előbb passzolni kell, és csak aztán kapura lőni. Vagy mégsem?

A Vlv arról ír, hogy a szövetség szakmai testületi ülésén Benedek Tibor volt és Märcz Tamás jelenlegi szövetségi kapitány is felszólalt, és arról beszéltek, a magyar vízilabda szövetségben nem értesültek a nemzetközi szabályváltozásról, miszerint a fenti esetben nem kell visszapasszolnia a centernek a labdát. A portál megkereste Molnár Tamást, aki nem csak a hazai „bírófőnök”, de a LEN és a FINA, vagyis a két vízipólóval foglalkozó szövetség szakmai bizottságának is tagja.

Hírdetés

Ő kifejtette, hogy a szabályváltoztatásokkal a FINA technikai bizottsága foglalkozik. Miután ő friss tag, a vb előtti utolsó ülésen nem lehetett ott, ahol esetleg lehetett módosítás, de ha volt, arról a hazai szövetségnek is írásban kellett volna értesülnie. Viszont a technikai bizottság spanyol alelnöke Molnár tájékoztatása szerint azt mondta az OSC-meccs után, hogy a fenti szabály „már nem úgy van”…Molnár minden kétséget kizáróan állítja, hogy a bizottság nem változtatott a szabályokon, ennek semmilyen írásos nyoma nincs.

http://mno.hu/

A nemzetközi szövetség szabálymódosító testületében uralkodó viszonyokról azért sokat elárul, hogy a máltai junior vb-n is történt hasonló értetlenkedés. Ott Molnár elmondása szerint arról vitáztak a felek, hogy ha a kiállított játékos elkezd kiúszni, de közben csapata labdát szerez, ő pedig visszafordul, és csatlakozik a támadáshoz, az Magyarországon ötméteres, míg a világbajnokságon újabb kiállítás.

– Felvetettem, hogy nekem teljesen mindegy, hogy egy szabálynak mi a megítélése, de ennek az értelmezésnek egyértelműnek kell lennie. És az egyértelműség ott kezdődik, hogy leírják és közzéteszik. Az, hogy a vízilabdatársadalom krémje nem tud egy ilyen döntésről…nem elfogadható.

Bár egészen döbbenetes, hogy egy ilyen ügyben latolgatni kell, de két dolog fordulhatott elő: az egyik, hogy valóban történt szabálymódosítás, melyről egy-egy szövetséget, esetleg a technikai bizottságban jelen lévő játékvezetőt értesítettek, másokat nem. Esetleges magyarázat lehet még, hogy felmerült a szabálymódosítás, de aztán nem vezették be, pár bíró azonban változásként számolta el magában… Az viszont biztos, hogy ha például a mögöttünk hagyott budapesti világbajnokságon egy egyenes kieséses meccs dőlt volna el valamelyik csapat javára, mert az ellenfél nem tudott az új szabályról, nem lettünk volna a nemzetközi szövetség helyszínen tartózkodó képviselői helyében.

Keressük a LEN-t és a FINA-t az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »