Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem Örményországban járt, ahol egy régi kéziratot is elemzett

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem Örményországban járt, ahol egy régi kéziratot is elemzett

II. Karekin örmény katolikosz vendégeként, szeptember 13. és 16. között, Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem professzor több, az Örmény Apostoli Egyházzal való kapcsolatot erősítő, valamint az örmény–magyar kulturális együttműködést előmozdító találkozón vett részt Örményországban.

Érkezését megelőző éjszaka újra fegyveres konfliktus alakult ki a hegyi-karabachi térségben. Ezért az etchmiadzini katolikosz szeptember 15-én közös reggeli imádságot ajánlott fel a békéért, amelyen Szuromi Szabolcs Anzelm is részt vett. Hivatalos programja részeként egyeztetést folytatott Nathan Hoyhannisyan érsekkel, az Örmény Apostoli Egyház külügyekért és ökumenikus kapcsolatokért felelős érsekével, valamint Shahe Ananyan püspökkel, a Kevorkian Papnevelő Intézet rektorával.

Szeptember 14-én Ruben Mirzakhanyannal, az Örmény Nemzeti Kulturális Társaság elnökével folytatott megbeszélést Jerevánban az örmény–magyar irodalmi és képzőművészeti kapcsolatokról, majd részt vett a társaság ünnepi ülésén. Itt Ruben Mirzakhanyan professzor bevezetőjében, a megjelentek előtt külön kiemelte azt a széleskörű tevékenységet, amit Szuromi professzor az elmúlt tizenkét évben végzett az örmény–magyar kulturális és felsőoktatási kapcsolatok erősítése érdekében. Mindezért az elnök köszönetét fejezte ki az Örmény Nemzeti Kulturális Társaság nevében.

Szeptember 15-én magánkihallgatáson fogadta Szuromi Szabolcs Anzelmet II. Karekin örmény katolikosz. A protokolláris kereteket messze meghaladó, több mint másfél órás négyszemközti megbeszélésen a felek nemcsak az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd témáját érintették, hanem számos, a keresztények vallásos életéhez kötődő aktuális kérdést is, beleértve a konkrét kulturális kapcsolatok építésének jelentőségét és lehetőségeit.

Hírdetés

Látogatásának zárásaként, Szuromi professzor előadást tartott a Kevorkian Papnevelő Intézet sevanavanki kampuszán A keresztény lelki élet mindennapi jellemzői az első négy évszázadban címmel. Előadásában felhívta a figyelmet az első négy évszázad keresztény életvitelének a 21. század elvilágiasodott körülményei között történő újra felfedezésére és megőrzésére, mint a nyugati és keleti kereszténység közösen vallott alapjára.

Kint tartózkodása alatt Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem azonosította és leírta a Gangrai Zsinat eddig ismert legrégebbi szövegtanúját. A zsinatot a nemzetközi kutatás eddig 340-342 körülire tette. A professzor által elemzett, örmény nyelven íródott kézirat minden kétséget kizáróan 337-ben keletkezett, egyszerűbb és világosabb megfogalmazással, mint a Joannész Szkholasztikosz gyűjteményében megmaradt, eredetinek tartott görög nyelvű változat. Ez a tény jelentősen hozzájárul az Egyház mindennapi életét szabályozó – a keleti egyházakkal közös – jelentős korai jogforrás további értelmezéséhez.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »