Szuperhatalmak szorításában

Hogy az ukrajnai hatalomváltás előkészítésében és lebonyolításában az amerikai titkosszolgálatoknak mekkora szerepe volt, azt egyelőre csak találgatni lehet, de azt csak a liberális demokrácia iránt végletesen elfogultak nem látják, hogy az Egyesült Államok egy új hidegháborús korszak frontvonalait fekteti le.

Gigantikus méretű földgázszerződést írt alá szerdán Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Sanghajban. Ennek értelmében a Gazprom 30 éven keresztül 400 milliárd dollár értékben szállít gázt a kínai Nemzeti Földgáz Vállalatnak. Az energiahordozó köbméterenkénti ára üzleti titok, de piaci szakértők szerint végül az orosz fél akarata érvényesült. (A szerződést az elhúzódó árvita miatt csak az utolsó pillanatban írták alá.)

A szóban forgó megállapodásról több mint tíz éve kezdtek tárgyalni. A szerződés szerint a Gazprom 2018-tól szállítja az évente 38 milliárd köbméter földgázt Kelet-Szibériából Kínába, amely a kelet-ázsiai ország jelenlegi éves fogyasztásának nagyjából a negyede.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a szerződés aláírásakor

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »