Szűnjön meg a szlovák nyelv felülrendeltsége!

Szűnjön meg a szlovák nyelv felülrendeltsége!

A csallóközcsütörtöki Pro Civis polgári társulás pénteki sajtótájékoztatóján mutatta be a Szlovák Köztársaság hivatalos nyelveiről szóló törvénytervezetét, amely a maga nemében egyedülálló Szlovákia történetében. A tervezet legfontosabb ismérve, hogy a szlovák és magyar nyelvet egyenragú hivatalos nyelvként kezeli, azaz megszünteti azt a gyakorlatot, mely szerint az államnyelvről szóló törvény mindenkire érvényes, míg a kisebbségek esetleges jogait egy külön törvény szabályozza.

Zuber Szilvia, a törvénytervezet tartalmi részét felügyelő jogász elmondta, hogy

javaslatuk elsősorban az egyén választási lehetőségét tartja szem előtt, hiszen elfogadása esetén az állampolgár az arra jogosult területeken maga választhatja meg, hogy szlovák vagy magyar nyelven szeretné-e ügyeit, bejelentéseit, vagy más hivatali kapcsolatát intézni.

Hírdetés

Ahogy a jogásznő portálunk kérdésére elmondta,

a Pro Civis által kidolgozott törvény teljes egészében megszüntetné a most érvényben levő államnyelvről szóló törvényt.

Őry Péter ehhez hozzátette, hogy bár ez nyilván különböző reakciókat válthat majd ki, de tudni kell, hogy az általuk most kidolgozott javaslat lényegében a nyugat-európai normákat tükrözi.

A Pro Civis hivatalos nyelvekről szóló javaslatáról bővebben a Magyar 7 szeptember 29-én megjelenő számában olvashatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »