Szülőföld, gazdaságfejlesztés, a vajdasági magyarság helyzete, Szerbia és Magyarország kapcsolata

Szülőföld, gazdaságfejlesztés, a vajdasági magyarság helyzete, Szerbia és Magyarország kapcsolata

Szülőföldön való boldogulás, gazdaságfejlesztés, a vajdasági magyarság helyzete, Szerbia és Magyarország kapcsolata és a Nyugat-Balkán uniós integrációja – erről szólt az Európa című közéleti-politikai beszélgetés a Nyárhangoló Fesztiválon, Palicson.

A beszélgetés résztvevői Vicsek Annamária, a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője és Illés Boglárka, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára voltak. Az utóbbi időben rendszeres a kapcsolattartás Szerbia és Magyarország között, amellyel egyebek mellett igyekeznek a Vajdaságban élő magyarok életkörülményeit is javítani – nyilatkozta Magyarország kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Illés Boglárka prioritásként említette a határátkelőhelyek könnyebb átjárhatóságát. Az illetékes államtitkár továbbá kitért a szülőföldön való boldogulás fontosságára.

Illés Boglárka, kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár, Magyarország: „A szülőföldön való boldogulás megteremtése az, hogy szívesen maradjanak itt a fiatalok, hogy találják meg azokat a lehetőségeket, ami nemcsak egzisztenciális kérdés, hanem életminőség kérdése is. Erről szólnak az infrastrukturális beruházások vagy az ilyen és ehhez hasonló események. Ezeket minél nagyobb mértékben célszerű felkarolni.” Nemrégiben alakult meg az új EP-frakció, a Patrióták Európáért. A pártcsalád azt vallja, hogy más módon kell foglalkozni az illegális migrációval, valamint hogy békére van szükség Európában – mondta Vicsek Annamária. A Fidesz-KDNP EP-képviselője a rá váró feladatokról is beszélt.

Vicsek Annamária, európai parlamenti képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Az érdemi munka szeptember 1-én fog beindulni Brüsszelben. A jövő heti strasbourgi alakuló ülés, az azt követő héten a szakbizottságok fognak megalakulni, és ha minden igaz, akkor a Deli Andor által vitt közlekedési szakbizottság mellett megkapom majd a kulturális szakbizottságot, amely az oktatással is foglalkozik és a kultúrával, illetve a szociális és ifjúságpolitikával.”

A politikai-közéleti beszélgetés moderátora Orosz Ildikó, a Pannon RTV szerkesztő-műsorvezetője volt.

Forrás: PannonRTV

The post Szülőföld, gazdaságfejlesztés, a vajdasági magyarság helyzete, Szerbia és Magyarország kapcsolata appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »