Születésnapját ünnepelte a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona

Születésnapját ünnepelte a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona

Az intézmény 21 évvel ezelőtti alapításáról emlékeztek meg a hévízi Szent Lukács Idősek Otthonában. Az évforduló alkalmából Udvardy György veszprémi érsek mutatott be ünnepi szentmisét. A főpásztor homíliájában a gondoskodó szeretet fontosságáról beszélt, kiemelve az intézmény példaértékű munkáját.

Az otthon kápolnájában tartott szentmisében Udvardy György érsek emlékeztetett: az evangélium mindig lehetővé teszi, hogy a Szentírást a saját helyzetünkre, életünkre vonatkoztatva értelmezzük, mert Isten üzenete nekünk szól, amellyel „éppen most hív, bátorít”. E helyen az elmúlásra és az ítéltre figyelmeztet a tanítás, arra, hogy számot kell vetnünk cselekedeteinkkel.

– mondta a főpásztor. – Az ember életében pedig a családtagok, vagy éppen egy idősek otthonának munkatársai teszik jelenvalóvá az isteni jóságot és irgalmasságot.

A szentmisét követően Karácsonyné Kiss Enikő intézményvezető kitüntetéseket, elismeréseket adott át, majd arról is beszélt, hogy az otthon megkapta a családbarát munkahely elismerést, és szeretnék megszerezni az engedélyt arra, hogy egészségügyi szakápolási tevékenységet is végezzenek. Ezzel azt akarják elérni, hogy a Szent Lukács intézmény falai között biztosíthassák azokat a szolgáltatásokat, amelyekért jelenleg kórházba kell vinni a bentlakókat.

Hírdetés

Az ünnepi esemény folytatásában Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke megnyitotta azt az ikonkiállítást, amelynek alkotásai az immár 15 éve működő gyenesdiási festőtáborban születtek. Emlékeztetett: Szent Lukács alkotta a világ első ikonját, és bár volt idő, amikor tiltották Krisztus, a Szűzanya és a szentek ábrázolását, sőt üldözték e képek készítőit, 843 óta töretlen e fegyelmezett, rögzített szabályokhoz kötött művészeti ág fejlődése.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »