„Szükséges lenne amakacsságot félretenni, és az aktív szervezetekben csatasorba állni.”

„Szükséges lenne amakacsságot félretenni, és az aktív szervezetekben csatasorba állni.”

Interjú egy olasz-magyar nacionalistával

Kérlek mutatkozz be röviden az olvasóknak. 

Tisztelettel üdvözlök minden Magyar Bajtársat, a nevem Federico. Olaszországban születtem de édesanyám magyar, erre nagyon büszke vagyok! Neki és a szintén magyar nagyszüleimnek köszönhetem, hogy megtanították mennyire fontos a hagyományok őrzése és a haza szeretete.

Hogyan kerültél kapcsolatba a szélsőjobboldallal?

Elég gyorsan arra a következtetésre jutottam, hogy a hírekből mindig hiányzott valami, mintha direkt kevés információt adnának át, hogy az emberek csak egy módon lássák a dolgokat. Így pont a hiteles információkeresés közben fedeztem fel egy szuverenista magazint, a “Il Primato Nazionale”-t. Ott minden hírből, ami érdekelt egy teljesebb és hitelesebb verziót találtam, amelyből egy teljesen más nézőpontot nyújtott. Ez segített megismerni a különböző szervezeteket, mert itt olvashattam az akciókról és a rendezvényekről.

Hogyan értékeled az olasz társadalmat összességében?

Az átlagos olasz sajnos lusta és passzív lett, figyeli az aktuális dolgokat, de nem törődik velük. A politikát szinte csak a tv-ben követi és az egyetlen reakciója az, hogy a fotel kényelméből ordítja, hogy “mennyire nem működnek a dolgok”. Egyrészt mert inkább a saját életével foglalkozik, és csak akkor áll ki, ha komolyan befolyásoljak a történések a mindennapjait, másrészt pedig már nem bízik semmilyen mozgalomban vagy pártban (mert az utóbbi években nagy csalódást hozott az olasz politika). Szavazáskor gyakran a legkisebb rossz elve mentén x-el. Például bármilyen jobboldali pártra adja szavazatát (a legesélyesebbre állítólag) csak azért, hogy ne kerüljön a baloldal kormányra és fordítva is így működik. A fiataloknál még rosszabb a helyzet, mert nem csak egyre jobban távolodnak a politikától, hanem nap mint nap az iskolákban, egyetemeken hülyítik őket a liberális gondolatokkal. Egyre kevesebb a közösségi érzés.

Hogyan értékeled az olasz szélsőjobboldali színteret? 

Az olasz szélsőjobboldal túlságosan el van szeparálva, túl sok szervezet van és közülük páran csak a régi büszkeség miatt léteznek még. Szükséges lenne az ostoba makacsságot félretenni, és az aktív és sikeres szervezetekben csatasorba állni. Igaz, lehet néhány különbség világnézeti síkon, vagy más álláspontunk a múltról, aktuális eseményekről, de mindenképpen együtt kell működni, hogy eredményesebben dolgozhassunk, az aktuálpolitikában részt venni, és védeni a népet, mert egy dologban mindannyian egyetértünk: mi hazafiak vagyunk, szóval a haza minden előtt.

Mely szervezetekkel állsz kapcsolatban? 

Én egy vicenzai identitású mozgalomnak vagyok tagja, többek között a városi politikával, szociális segítségnyújtással és militarizmussal foglalkozunk.

Sok európai nacionalista pozitívan vélekedik Matteo Salvini-ról, annak ellenére, hogy erősen filoszemita, te hogyan értékeled az ő személyét? 

Salvini egyértelműen nagy szerepet játszott az bevándolás megfékezésében. Neki köszönhetjük, hogy csökkent a bevándorlók száma, amikor a kormány hatalmon volt, de ezen kívül nem tartotta be a többi nacionalista és szuverenista szervezetnek tett ígéreteit. Például régen a pártja teljesen az euroszkeptikus volt, most pedig amellett érvel, hogy mennyire fontos, hogy Olaszország az Unióban maradjon. Mikor a kormányban a Movimento 5 Stelle-vel volt koalícióban, akkor azt ígérte, hogy meg fogják tartani a hatalmat és minden témában találni fognak egy közös pontot, hogy lehessen egy stabil és jobboldali kormány, de ez nem valósult meg. Az első vitákat követően kilépett és kormányválságot teremtett. 

Hírdetés

Magyarországon elég gyenge az antifa, Olaszországban mi a helyzet? 

Sajnos Olaszországban nem olyan gyengék, a baj az, hogy erősen támogatja őket a baloldal. Finanszírozzák őket, így tudják a klubházakat fenntartani, valamint védik őket a városi tanácsnokban és a médiában is. Mindig elrejtik a részleteket. Már az én városomban is látható mekkora a különbség van a rendőrségi viselkedésben. Minket szigorúan figyelnek, nekik pedig sok dolgot megengednek, amit mi nem csinálhatnánk következmények nélkül. Ebben persze a kormány játssza a legnagyobb szerepet, hiszen a jobboldali kormány alatt nagyobb mozgásterünk volt.

Te mit tapasztaltál a tevékenységükből? 

A megszokott antifa propagandával nem mennek sokra, mert ahogy mondtam nehezen vonzza a fiatalokat a politika. Az erejük abban van, hogy aktuális kérdésekben állnak ki, például a globális felmelegedés, lmbtq kérdés, migráció, rasszizmus stb. témákban, vagyis túlnyomóan olyanokban, amik pusztítják az identitást és a nacionalizmust.

Hogyan értékeled a magyar szélsőjobboldalt? 

-Az igazat megvallva nem ismerem teljesen a színteret és az összes szervezetet, de örülök, hogy sok az együttműködés köztük. Fontos, hogy a komoly csatákban egyesüljenek az erők. A szervezet, amit jól ismerek, mert már a születése óta követem, az a Légió Hungária. Már a bemutató videóban megtetszett a stílusa, nagyon hasonló a mi közösségünkhöz. Leginkább a nagy energiát és akaratot láttam benne. Boldogan és büszkén mondhatom, hogy ezt be is bizonyították az évek során, sokat nőtt a mozgalom, és nem csak a tagokról van szó, hanem az egész működési elvre értve. Egyre több az ötlet, egyre több a csata. Amikor vendégük voltam az egyik táborokban, a saját szememmel láthattam, hogy mekkora érdeklődést mutatnak a fiatalok a mozgalom iránt.

Hogyan kerültél kapcsolatba a magyar nacionalista színtérrel? 

L’Acquila-ban voltam, egy országos demonstráción az egyik bajtársammal, amikor észrevettük, hogy a tömegben egy srác karján árpádsávos karszalag volt. Azonnal odamentünk és viccből magyarul azt kiabáltuk, hogy “Kitartás! Éljen Szálasi!”. Onnantól összebarátkoztunk vele meg a csapattal, akik ott voltak. Később már a megszületett Légió Hungáriával is kapcsolatba kerültem, mivel a barátaim beléptek a szervezetbe.

Mi a véleményed a Fidesz politikájáról? 

A Fidesz nagy példakép lett a többi európai jobboldali pártnak, mert erősen törnek előre még akkor is, ha nagy ellenségekkel kell szembeszállni, mint Brüsszel vagy Soros. Orbán egy szimbólum lett a nacionalistáknak, mert a propagandája patrióta és népies. Főleg Matteo Salvini (Lega) és Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) vették őt figyelembe, így Orbán vendégük volt az egyik utolsó Fratelli d’Italia rendezvényen.

Ha kellene mondani egy-egy olasz és magyar embert, akikre példaként tekintesz, kik lennének azok? 

Az olasz példakép Filippo Tommaso Marinetti, mert a veszélyes és a bátor életvitelt dicsérte, és persze a fasizmus egyik megalapozója volt. A magyar példa pedig Hunyadi Mátyás, mert erősítette Magyarországot és volt kapcsolata az olasz reneszánsz kultúrával is.

Mit üzennél az olvasóknak?

Soha se adjátok fel a lázadást a modern világ ellen. Lehet hogy az egyik legnehezebb korszakkal állunk szemben, de ez nem ok a feladásra. Harcolni kell és átadni a lángot az új generációknak, mert nyerni fogunk, ez a sorsunk! 

Federico Vicenza

Zöldinges.net – Kállai Ferenc

A „Szükséges lenne amakacsságot félretenni, és az aktív szervezetekben csatasorba állni.” bejegyzés először Zöldinges.net-én jelent meg.


Forrás:zoldinges.net
Tovább a cikkre »