Szudáni polgárháború: A szaléziak a fővárosban maradtak, de a Don Bosco iskolát el kellett hagyniuk

Szudánban már több mint két hónapja zajlik a harmadik belháború. A helyzet napról napra romlik a számos tűzszünet ellenére is, amelyeket többnyire nem is tartanak be. A szaléziak és női águk, a Segítő Szűz Mária Leányai az a két szerzetesrend, amelynek tagjai még mindig a fővárosban, Kartúmban vannak, és sürgősségi segélyprojektet terveznek elindítani 300, égetően rászoruló család megsegítésére.

Több mint 1,5 millió ember hagyta el otthonát, ezrek haltak meg, az áramellátás szünetel, és még mindig kevés az élelmiszer. Senki sem hagyja el a házát, mert attól tart, hogy lelövik, és a hadsereg és a félkatonai erők közötti összecsapások továbbra is terjednek az egész országban – olvasható a szalézi rend honlapján június 18-án megjelent híradásban.

Don Bosco fiai kénytelenek voltak azonban elhagyni a Szent József műszaki szakiskolát a félkatonai csapatok előretörése és a környék bizonytalansága miatt. A Segítő Szűz Mária Leányai rend tagjaival együtt több kilométerre találtak menedéket. „A golyók a szobákba csapódtak be, majd felszólítottak minket, hogy távozzunk, ezért csak magunkhoz vettünk néhány ruhát és elmentünk” – magyarázta a közösség igazgatója.

A helyzet azonban tovább romlott: „A háború legrosszabb pillanatait éljük át. A napokban heves lövöldözések, tüzérségi tüzek és robbanások zaja hallatszott a háztól körülbelül 100 méterre. Sokan jöttek gyermekeikkel, hogy a nővéreknél keressenek menedéket. Elmentünk a nővérekkel a kápolnába és elmondtuk a rózsafüzért – mondja a szalézi pap. – Amikor az egyik közeli benzinkutat eltalálták, a fekete füst elsötétítette az eget” – tette hozzá.

A fővárosban április 15-én kezdődött konfliktus miatt több mint 1,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. Sokan közülük a szomszédos országokba, például Csádba, Egyiptomba, Dél-Szudánba és Etiópiába menekültek. Eddig több mint negyven támadás érte az egészségügyi intézményeket, aminek következtében több mint 20 ezer, gyermekét váró nő nem jut hozzá a terhesgondozáshoz.

Hírdetés

Az áldozatok hivatalos száma, amelyet a kórházakban tartanak nyilván, körülbelül 1200 halott és több mint 6000 sebesült, de ez minden bizonnyal nem teljes.

A szalézi központ helyzetének pontosabb megismerését lehetetlenné teszik a kommunikációs nehézségek, és hogy a harcok miatt el kellett hagyniuk otthonukat. „Shajarában vagyunk, 7 kilométerre Kartúmtól, és mivel a telefonhálózat és az internet nem stabil, nem tudjuk felvenni a kapcsolatot a műszaki iskolában levő kollégáinkkal” – mondta a szalézi szerzetes.

Villanyáram csak változó napokon van, nincs közlekedés, és a szerzetesek 90%-a elhagyta a fővárost. „Mi, szalézi szerzetesek és a szalézi nővérek vagyunk az Egyház egyetlen képviselői Szudán fővárosa környékén, de nehéz megtudni, mi történik és hogyan halad a háború; úgy tűnik, hogy a harcok most dél felé tartanak, ahol mi is vagyunk” – tette hozzá.

A Misiones Salesianas, a madridi Szalézi Misszió Iroda sürgősségi projektet indított a szudáni konfliktus miatt kiszolgáltatott helyzetbe került 300 család megsegítésére. A projekt azonnali segítséget nyújt a konfliktus által leginkább érintetteknek, és segít abban, hogy folytatódhasson a szerzetesek munkája a lakóhelyét elhagyni kényszerült lakosság körében. A segélyt a szalézi iskolák diákjai és dolgozói, a szalézi plébániák hívei és családjaik kapják. Az első, több mint 93 000 eurós szállítmányt már elkülönítették erre a projektre, amely élelmiszersegély mellett az ivóvízhez, egészségügyi ellátáshoz és védelemhez való hozzáférést teszi majd lehetővé.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »