Szudán is beszállt a jemeni pokolba

Szudáni katonák érkeztek Jemenbe, hogy csatlakozzanak a húszi felkelők ellen harcoló Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség műveleteihez – közölte vasárnap az al-Arábíja pánarab hírtelevízió.

A hírtelevízió közlése szerint több száz katona és haditechnikai eszköz szállt partra Jemen jelenlegi fővárosában, a déli Áden kikötővárosban.

A szudáni egységek nemcsak biztonsági feladatokat látnak el Ádenben, hanem részt vesznek egyebek közt a Taíz tartomány visszafoglalását célzó szárazföldi hadműveletekben

Hírdetés

 – közölte az al-Arábíja.

Kartúm a szudáni erők megérkezésével egy időben jelezte, hogy kész továbbá egy mintegy hatezer főt számláló katonai kontingenst küldeni a közel-keleti országba a koalíció keretében.

Az Ádeni-öböl partján fekvő országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és a Jemenbe Rijádból fél év után visszatért, nemzetközileg elismert Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc ország támogatásával március óta légicsapások sorozatát méri jemeni célpontokra.

Augusztus végén a pánarab hírcsatorna arról számolt be, hogy a konfliktus óta először, szaúdi szárazföldi egységek hatoltak be Jemen területére. Nem sokkal később katari katonák követték őket, illetve az Egyesült Arab Emírségek katonáinak jelenlétéről számoltak be hírforrások.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »