Sztrájk: lebénulhat az egész város

Sztrájk: lebénulhat az egész város

Leghamarabb január 4-én leállhat a városi közlekedés, ha a miskolci tömegközlekedés dolgozói nem kapják meg 2015-ös, a munkáltató által jóváhagyott béremelésüket.

Sztrájkkal kezdhetik az évet a miskolci tömegközlekedésben dolgozók, akik a 2015-ös, a munkáltató által korábban jóváhagyott béremelésükért harcolnak. A reprezentatív szakszervezetek közösen úgy tervezik, hogy az év elején – leghamarabb január 4-én – leáll a városi közlekedés, ha addig nem kapják meg a beígért, ám nem teljesített béremelést. A szakszervezeteknél az verte ki a biztosítékot, hogy a cégvezetés egyoldalúan felrúgta a tulajdonos, a Miskolc Holding Zrt. által is szentesített egységes bérmegállapodást, s csak a járművezetőknek adott november elejétől 5 százalékos emelést – olvasható a szakszervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Hírdetés

– Átnyújtottuk a levelet, amelyben a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről szóló egyeztetésre hívjuk a munkáltatót, de egyelőre nem érkezett válasz – mondta az MNO-nak Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke. Zelenka szerint jó esély van arra, hogy megállapodás nélkül állnak majd fel a tárgyalóasztaltól, ez esetben munkaügyi bírósághoz fordulnak. Mint mondta, a tavaly februárban indult egyeztetések óta a szakszervezet sokat engedett, megelégedtek a munkáltató által felajánlott 3 százalékos béremeléssel, de nem tudják elfogadni, hogy csak a járművezetők kapták meg a beígért összeget. A szakszervezet elnöke szerint nem komoly összegről van szó, úgy látja, az év végén kifizetett prémium finanszírozta volna az egész éves béremelést.

Zelenka lapunknak hangsúlyozta: sajnálják, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-t irányító tulajdonos egyoldalú és hibás döntései miatt a végső érdekérvényesítő eszköz bevetésére, sztrájkra kényszeríti a munkavállalókat, s ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák a város lakosságát, az utasokat. Mint mondta, nem akartak az ünnepek alatt a lakosságnak kellemetlenséget okozni, ezért úgy döntöttek, január 4-e előtt nem hirdetik meg a leállást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »