Sztrádamatricák: megint változik a bírságok kiküldése

Sztrádamatricák: megint változik a bírságok kiküldése

Nem egész fél év után ismét megváltoztatják a bírságok kiküldésének rendszerét, a közlekedési tárca szerint ugyanis a nyáron elfogadott módosítás miatt képtelenek megbüntetni azokat, akik érvényes sztrádamatrica nélkül használják a fizetett útszakaszokat.

A módosítás értelmében a körzeti hivataloknak attól a naptól, hogy tudomást szereztek a szabálysértésről, két évük lesz a büntetés kiküldésére. A bírságot viszont a szabálysértés elkövetésétől számított legfeljebb három éven belül kell majd postázni a vétkezőnek. Ezeket a változásokat a sztrádamatricákról szóló törvénymódosítás tartalmazza, amelyet már elfogadott a kormány, a parlamentnek pedig gyorsított eljárásban kellene jóváhagynia. 

Hírdetés

A jelenleg érvényes szabályozás annak az intézkedéscsomagnak a része, amelyet Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter dolgozott ki, s melynek célja az volt, hogy javítson a járvány idején a vállalkozói környezeten. Ennek keretében fogadták el ősszel, hogy azoknak, akik érvényes matrica nélkül használják az autópályákat, legkésőbb 60 napon belül kell kiküldeni a bírságot, tehát ennyi ideje van a hivataloknak arra, hogy jogerős döntést hozzanak a büntetésről. A közlekedési tárca szerint már korábban figyelmeztettek rá, s végül a gyakorlatban csak beigazolódott, hogy a vonatkozó előírások és szabályok betartásával ezt a határidőt lehetetlen betartani. 

A minisztérium szóvivője, Ivan Rudolf szerint a problémás szabályozás kijavítására saját módosítást is kidolgoztak, ám ezt végül visszavonták, miután ígéretet kaptak, hogy Richard Sulík módosítani fogja a szabályozást. „Azóta viszont annak ellenére sem történt előrelépés, hogy a több alkalommal kapcsolatba léptünk ez ügyben a gazdasági minisztériummal” – mondta Rudolf azzal, hogy a gazdasági miniszter tétlensége miatt végül a kormány elé terjesztették a vonatkozó módosítást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »