Sztrádamatrica nélkül autóztál? Így úszhatod meg az 500 eurós büntetést.

Az újévtől életbe lépett útdíjfizetési rendszerrel továbbra is sokan nincsenek kibékülve. Sztrádamatrica viszont visszamenőleges hatállyal is vásárolható, de vigyázat, csak egy napon belül.

Január 1-től Szlovákia áttért az elektronikus sztrádadíj-rendszerre. Az év első napján több mint 6100 autós közlekedett érvényes e-matrica nélkül. Vagy elfelejtette megvenni, vagy csak egyszerűen kipróbálta, milyen a „feketézés.“ Fizetés nélkül viszont nem nagyon éri meg közlekedni. A kamerarendszer a sztrádarendszer teljes szakaszán ellenőrzik, ki fizetett és ki nem.

A HNonline.sk annak járt utána, mi történik, ha valaki elfelejti kifizetni a sztrádadíjat, használja az autósztrádát, a kamera felveszi, majd a bliccelő autós az első benzinkúton megveszi az e-matricát.

Nincs minden veszve

Első látásra úgy tűnhet, hogy ha a kamera felvette az autóst, már nem nagyon lehet semmit sem tenni, és néhány héten belül érkezik a büntetés. Az illető olvasó, aki a feketézés után az első benzinkúton kifizette a díjat, viszont megúszta a büntetést. Ennek oka, hogy a rendszer minden nap éjfél után értékeli ki a kamerafelvételeket.

Hírdetés

A sztrádadíj ugyanis visszamenőleges hatállyal az egész napra érvényes.

Ez azt jelenti, hogy ha az illető még aznap, utólag megvásárolja az e-jegyet, megússza a büntetést. A sztrádadíj ugyanis visszamenőleges hatállyal az egész napra érvényes. Ezt az információt a napilap két különböző csatornán is ellenőrizte.

Ha tehát este nyolckor megveszi a sztrádadíjat, az az adott nap 00:00 órájától érvényes. A sztrádadíjat többféle módon is kiválthatjuk: benzinkúton, automatán, weboldalon, vagy applikáción keresztül.

Ha viszont csak egy nappal később jut eszébe, hogy fizetős szakaszt használt, már késő. Ez esetben a közlekedésügyi minisztériumtól jó eséllyel büntetést fog kapni, melynek összege elérheti az 500 eurót.

hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »