Sztárok és a vakcina

Sztárok és a vakcina

Szlovákiában nagy port kavart, hogy a 31 éves Dominika Cibulková egykori világbajnok teniszező férjével együtt megkapta a védőoltást. Az egykori élsportoló nem szerepelt a vakcinázás kampányában, csak kihasznált egy kiskaput, amilyenekből bőven akad Szlovákiában.

Az ügy méltán kavart nagy vihart a médiában. Külföldön azért a volt sportolóhoz hasonló celebek és sztárok jobban vigyáznak, ha a témához nyúlnak. Természetesen mindenhol bőven akad vírustagadó, valamint olyan is, aki szerint valami nagyon veszélyes vagy éppen bűnös dolog az oltóanyag, ha egyáltalán több van benne valamiféle vitaminnál.

Szlovákia az utóbbi időben szeret minden téren alternatív megoldásokat találni, de szerencsére a koronavírus elleni oltás szintjén az első lépések még jók voltak. Vladimír Krčméry volt ugyanis az első, aki nálunk megkapta a vakcinát.

A virológus személye pedig a lakosság nagy részének szemében a szakmaiságot képviseli, aki már márciusban kertelés nélkül beszélt a vírus veszélyeiről, úgy, hogy ne csak félelmet generáljon, hanem esélyt is mutasson. Ilyen „biztos arcokra” lenne szükség napjainkban nálunk is, kár, hogy a szlovák kormány az elmúlt hetekben a jó indítást egyre több kétellyel töltötte meg.

Tény, hogy jelenleg az Európai Unió ismét bebizonyította, képtelen nagyhatalomként működve elég oltóanyagot biztosítani a tagországoknak, miközben rengetegen várják, hogy végre beoltathassák magukat.

Ebben a helyzetben elég furcsa, hogy az oltás pozitív promóciójára helyeződik a hangsúly, miközben a koronavírus csak akkor tűnik el, ha kialakul a nyájimmunitás. Tehát hiába akarja akár a lakosság negyven százaléka is beoltatni magát, a probléma ennél a mennyiségnél nem szűnik meg.

Azt gondolhatnánk, hogy manapság, amikor minden az eladás ösztönzéséről szól, nem is lesz ezzel probléma. Márpedig van. Az egyre inkább polarizálódó társadalomban kevés olyan személy akad, aki ne lenne akár csak részben megosztó.

Hírdetés

A múlt század ötvenes éveiben az Egyesült Államokban a járványos gyermekbénulás elleni oltás népszerűsítésébe például Elvis Presleyt is bevonták. A legendás énekes a tévében élő adásban kapta meg a vakcinát, és a szóbeszéd szerint ezután változott meg az amerikaiak hozzáállása. Annyi biztos, hogy a védőoltás elérte a lakosság jelentős százalékát. Valami hasonlóra lenne szükség nálunk is, csak hát napjainkban az információk és az ingerek jóval több irányból érkeznek, és nincsenek kétségbevonhatatlan ikonok. A kétkedők hangja pedig elég könnyen célba talál a lakosság bizonyos csoportjainál, amelyeknek már egyébként is elegük van a korlátozásokból.

A meggyőzésnek viszont éppen őket kellene megcéloznia. A szlovák internetes közösség egyébként Cibulková esete kapcsán viccesen megjegyezte, annyira egyértelműen elítélte a közönség a korábbi teniszező tettét, hogy talán még az oltás ellenzői is fel voltak háborodva. Azóta természetesen a leginkább luxuséletét prezentáló egykori sportoló mindent megbánt, és már önkéntes munkát is vállalt, mert rádöbbent, hogy tettének akár komoly következményei is lehetnek. Az Instagram közösségi oldalon pár nap alatt több ezerrel megfogyatkozott követőinek a száma, ami alááshatja a reklámarc értékét a hirdető cégek számára.

Nálunk az oltás tempója is probléma. Elgondolkodtató, hogy az EU-tól már elszakadt Nagy-Britanniában az unióhoz képest milyen jól halad az oltás. Igaz, a koronavírus mutációja is onnan indult, a helyzet is súlyos, a gyártó is érdekelt.

Ezzel együtt mi csak remélhetjük, hogy nem kell sokat várnunk addig, amíg a beoltottak száma Szlovákiában is eléri az egymilliót. A briteknél a 94 éves Erzsébet királynő és férje, a 99 éves Fülöp herceg is megkapta a védőoltást. De nemcsak ők, hanem olyan hírességek, mint a 94 éves Sir David Attenborough, a 79 éves Sir Paul McCartney, a 81 éves színész, Sir Ian McKellen, hogy csak a lovagok szintjén maradjunk.

Egyértelmű üzenet az idősebb briteknek, hogy nem kell félniük, hiszen a generációjuk nagyjai is éltek a lehetőséggel. Akárcsak II. Margit dán királynő vagy éppen Magyarországon Müller Cecília tiszti főorvos, akit egy ország ismert meg a járvány idején, s még az internet világának is ötleteket adott a mémgyártáshoz.

A szépkorúak körében talán nem hatnak oly rombolóan a világhálón terjedő megtévesztő kampányok, tehát őket a vírussal járó magasabb kockázat miatt sem kell hosszabban győzködni. Inkább a fiatal felnőtt korosztálynak kell elmagyarázni, hogy a vírus elleni oltás közös érdekünk. Sok idő nem lesz erre, mert remélhetőleg hamarosan az oltóanyagból is megfelelő mennyiségű lesz, de sajnos Szlovákiában a politikai játszmákra összpontosító kormányzat nem halad egyértelműen a cél felé.

Abban bízhatunk, ha a már beoltott csoportok körében csökken a fertőzés jelenléte, és a mellékhatások terén sem mutatkoznak nagyobb gondok, akkor a tények egyre több embert fognak meggyőzni. Annyit kell csak elfogadnunk, hogy ez most csak együtt megy.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/4. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »