Szövetségi Fidesz-politika: kétharmados nem a magyar kormány támogatására

Szövetségi Fidesz-politika: kétharmados nem a magyar kormány támogatására

Mármint természetesen nem a magyar kormány által nyújtott támogatásra – azokat nagyon is szívesen fogadják azok, akiket érint (ld. alább) – hanem arra, amit szökőévenként nyújtani kéne visszafelé is, legalább gesztusok szintjén. Nevezhetjük minimális tisztességnek, de – vannak, akik csak ezt a nyelvet beszélik – hideg politikai számításnak, befektetés-haszon kalkulációnak is, tekintve, hogy a Szövetség potenciális választói többségének tökéletesen helyén van az eszük és a szívük. Ehhez képest alig száradt meg a tinta Orbán Viktor miniszterelnöki kinevezésén, a felvidéki egységpárt egyik jelenlegi alelnöke már akkor letolvajozta őt.

Igen, Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, akkor az Új Szó nevű, tartósan kommunistából tartósan liberális és kútmérgezővé avanzsált lap tollforgatója egy amúgy totálisan félrecsúszott (és a későbbi fejlemények által teljes mértékben megcáfolt)„elemzésében” mondja ki, hogy Orbán Viktor meglopta a választóit. Ezt az irományt a Piros Hetes porolta most le és járta kicsit körül.

A Szövetség másik rossz szelleme, a választásokon szintén megbukott Most-Híd hasonlóképpen vélekedik a „magyar–magyar” kapcsolatokról. Magyarország lényegében éppen olyan külföld számukra, mint a Kiribati Köztársaság, s legjobb esetben is csupán arra futja, hogy hajlandóak az együttműködésre a „mindenkori magyar kormánnyal”.

Csakhogy ilyenről szó sincs. Egyetlen „mindenkori magyar kormány” sem foglalkozott kiemelten a nemzetpolitikával és támogatta a határon túli magyar intézmények, közösségek fejlesztését – a jelenlegit kivéve. Nem a Bajnai, nem a Gyurcsány-, nem a Medgyessy-, nem a Horn-kormány, de még csak Antall Józsefé sem. A jelenlegi, Fidesz-kormány.

Hírdetés

Ami nemcsak kenyeret, de ugródeszkát is biztosított a nagy semmiből a nagypolitikába. Már ha az eddigi produkció – ami mi is? egy gyűjtőakció + a Fidesztől való elhatárolódás szakmányban – nagypolitikának számít…

Ezzel a „kétharmaddal” (legalábbis ami a párt vezetését illeti) szemben áll az MKP, amely ebben a kérdésben határozott véleményt képviselt, és közleményében a Békemeneten való részvételre buzdította híveit. Az MKP-platform vezetője, Berényi József többször is világossá tette: a Fidesz esetleges választási vereségével nemcsak egy kormány veszne oda, hanem mindaz, amit addig felépített – s ez messze túlnő Magyarország határain.

A Szövetség elnöke, Forró Krisztián a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának tegnapi adásában úgy fogalmazott: az MKP-platform nagyon sok tagja szimpatizál a magyar kormány politikájával, és a Békemenet egy remek alkalom arra, hogy kifejezhessék véleményüket.

Mint ahogy – és ezt már mi tesszük hozzá – remek alkalom az ellenvélemény kifejezésére is. Jelen esetben az „egyrészt-másrészt”-féle sunnyogás pontosan ilyennek számít.

(Szűcs Dániel/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »