Szövetség: Közel húszezer aláírás gyűlt össze a királyhelmeci kórház megmentésére

Szövetség: Közel húszezer aláírás gyűlt össze a királyhelmeci kórház megmentésére

Bodrogközi településvezetők tiltakoztak a királyhelmeci kórház tervezett leminősítése ellen a Szövetség keddi, a szlovák parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Forró Krisztián, elnök elmondta, a Szövetség abban érdekelt, hogy az ország jól működjön, a polgárok nemzetiségre és lakhelyre való tekintet nélkül boldogulni tudjanak. A Szövetség azt tapasztalja,

a tervezett kórházreform, amiről a sajtótájékoztatót követően tárgyal a parlament, hátrányosan érinti a déli és keleti országrész polgárait.

A reform nem a fejlődésről, hanem a leépítésről szól – a reform legnagyobb vesztesei a déli a keleti régiók lesznek.

Közel húszezer aláírás gyűlt össze a királyhelmeci kórház megmentésére

Forró hangsúlyozta, a kórházreformra fordított uniós források elosztásából arányosan részesüljenek a déli és a keleti régiók. A Szövetség követeli, a kormány hallgassa meg a polgárok véleményét: a déli és a keleti régiók ne leépüljenek, hanem fejlődjének.

Pataky: A kormány elhanyagolja a keleti régiót

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere leszögezte, a keleti régió a rendszerváltás óta egyre inkább hátrányos helyzetbe került.

A királyhelmeci kórház leminősítése újabb megerősítése annak, hogy a kormány elhanyagolja a keleti régiót.

Hírdetés

Érthetetlennek nevezte, miért kell egy regionális jelentőségű kórházat leminősíteni, ami az ott lakó, az egészségügyi ellátásra szoruló betegeket nagy kerülőútra kényszerít, ami nem költséghatékony az állam számára sem.

Rimaszombaton sikerült megmenteni a kórházat

Cziprusz Zoltán, megyei képviselő hangsúlyozta, a rimaszombati kórház tervezett leminősítése elleni petíció sikeres volt.

Közel 37 ezer aláírást gyűjtöttek össze – bár az egészségügyi tárca kezdetben próbált kibújni, de az aláírásgyűjtés mégis megtette a hatást.

Ez jó példa arra, hogyan tudják a polgárok összefogásával megőrizni a kórházi ellátást.

Furik Csaba újságírói kérdésre válaszolva leszögezte,

a kórházi átalakítás körüli bizonytalanság miatt az egészségügyi dolgozók közül többen átmennek más kórházakba vagy egyenesen külföldre.

A cikket videóinterjúkkal frissítjük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »