Szövetség: A Sajó ügye továbbra sincs megoldva

Szövetség: A Sajó ügye továbbra sincs megoldva

 Nyitókép: Körkép.sk

Sajtótájékoztatót hívott össze a Szövetség-Aliancia magyar párt a Sajó szennyeződésének nem csituló ügyében. A sajtótájékoztatóra pénteken került sor Pelsőcön, a folyó fölötti hídon. A sajtótájékoztatót Orosz Örs, Cziprusz Zoltán, Burdiga Pál, Nagy György és Rudinská Edina, Pelsőc alpolgármestere tartotta.

A sajtótájékoztató összehívásának okáról Orosz Örs beszélt. Kiemelte, hogy nagyjából egy éve történt, hogy az alsósajói bányákból szennyezett víz ömlött a folyóba.

 

„Akkor rögtön ugyanezen a helyen sajtótájékoztatót hívtunk össze, informáltuk a nagyközönséget az estetről. A mért adatok nagyfokú szennyezettséget mutattak, szerettük volna, ha a felelősek azonnal cselekszenek a javulás érdekében. A legtöbb mért adat magasan lépte át a megengedett értéket, már a halak is kezdtek kipusztulni. A kritikus szakaszon, tulajdonképen egészen a magyar határig a folyó vizének vörösre festettsége egyértelműen mutatta ki a bajt. Most a megfestettség Betlérnél végződik.”  

 

Orosz beszámolt a legújabb Sajó-fejleményről, miszerint a Besztercebányai Bányahivatal megbírságolta őt és két aktivista-társát. Varga Tiborral és Ján Korpával együtt időközben tíz homokzsákkal – szimbolikusan – eltorlaszolták az alsósajói Mária-tározó bejáratát.

„Ezt a hivatal olyan tettnek értékelte, amit büntetni kell, 100-100 eurós büntetést szabtak ki. A társaim úgy határoztak, hogy élnek a fellebbezési jogukkal – tisztelet nekik érte. Én meg fogom fizetni a kiszabott büntetést, de úgy hogy az illetékeseknek értésére adjuk, olyan döntést hoztak, amikor a jogosan tiltakozókat büntetik, nem a felelősöket. És szeretnénk, ha ezt megértenék az illetékesek is, de a nagyközönség is. Ne legyünk mindig elnyomva itt délen, mi magyarok. Tiltakozásunk jeléül ezért a büntetést egycentesekkel fizetem ki. Ez tízezer egycentest jelent, 23 kg rézpénzt. Gyűjtjük az egycenteseket, tapasztalatom szerint ezt már senki nem használja, remélhetőleg három hét alatt össze is gyűlik a kívánt mennyiség”

– mondta Orosz Örs.

Hírdetés

 

Burdiga Pál, Nagy György és Cziprusz Zoltán egybehangzóan úgy fogalmazott, sajnálják, hogy az ügy ide fajult, nagyon remélik, hogy a felelősek megemberelik magukat és tesznek a javulás érdekében. Kifejtették, hogy az eset – együtt Krasznahorka késésével és az R2-es épitésének elodázásával – egyértelmű bizonyítéka, hogy másodrendű állampolgárokkénet kezelnek bennünket, és hogy ezen az állapoton csak az segít, az fog forditani, ha a magyar párt bekerül a parlamentbe, ahol szava lesz.

A Körkép.sk megkérdezte, vannak-e releváns adataik a mostani szennyezettségről és milyen Magyarország hozzáállása a problémához?

 

Orosz Örs válaszában elmondta, hogy a folyó vizének az elemzését havonta végzik az illetékesek. Megtudtuk, hogy a folyó szakaszát tavaly meglátogatta a köztársasági elnöknő, megismerkedett a problémákkal. Látogatása után 80-90 százaléknyi javulás volt tapasztalható, de ez még mindig kevés. A színeződés megszűnt, viszont a nehézfémek, az arzén még mindig kimutathatóak a folyóban. Ezek  leszorulnak az aljára, és csak magas vízálláskor van tisztulás. Szűrő is kellene, sok egyéb, volna mit csinálni az illetékeseknek.

Válaszából megtudhattuk, Magyarország álláspontját befolyásolja, hogy ők a folyó határon túli szakaszán egész idő alatt nem mértek emelkedett szintű szennyezést, így aztán nem is érezték szükségét a beavatkozásnak.

 

 „Ez a mi problémánk, nekünk is kell megoldanunk. Harcolunk”

– mondta Orosz a végére.

Mede Géza

 Képek: a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »