Szövetség: A kormány a Sajó után az ország egyetlen alumíniumgyárát is eltemette

Szövetség: A kormány a Sajó után az ország egyetlen alumíniumgyárát is eltemette

A kormány nem volt hajlandó segítő kezet nyújtani Szlovákia egyetlen alumíniumgyárának, amely az ország felelőségteljesebb gyártói közé tartozik és a foglalkoztatás szempontjából is fontos szerepet tölt be a régióban – írja közleményében a Szövetség.

A párt szerint az alumíniumgyártás leállítása Szlovákia számára klímavédelmi szempontból is kontraproduktív. A harmadik világ országaiban működő versenytárscégek gyakran még a klímavédelemre vonatkozó minimális követelményeket sem teljesítik. Az új autógyártó cég beindítása kapcsán az ország pedig épp az ilyen termékek importjára kényszerül majd.

 „Személy szerint nem vagyok híve annak, hogy az üvegházhatású gázkibocsátókat támogassuk, viszont abban is biztos vagyok, hogy a környezetvédelmi célok elérése során sem szabad elszakadnunk a valóságtól. A drasztikus áremelkedés idején indokoltnak tartom a közvetett költségek kárpótlását, ellensúlyozását,” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség OT-elnöke. 

A korábbi környezetvédelmi miniszter szerint a felelősség nem csak a gazdasági tárcát terheli, a környezetvédelmi minisztérium is kudarcot vallott, hiszen a zöld tárca kezében van a környezetvédelmi alap, amely az előre nem látható, közvetett költségek kompenzálását is szolgálja. A tárca a jelenleg érvényes jogszabályok és az uniós ajánlások szerint az alapból a gyártó által a kibocsátási engedélyekért kifizetett összeg 15 százalékának megfelelő kompenzációt biztosíthatott volna. 

A kormány a Szövetség elnöke szerint is kudarcot vallott. 

Hírdetés

„Az, hogy az infláció, az egekbe szökő árak idején egy ilyen jelentős munkáltató cég 300 alkalmazottól kénytelen megválni, mindenkit rosszul érint. A gyárat, a várost, a régiót, és tulajdonképpen az egész országot. A garamszentkereszti üzem évente 75 millió eurót hoz az államkasszába. Az emberek a munkájukat, az ország pedig ezt a jelentős bevételét veszíti el. A kormánynak nem a koalíciót, hanem a bajba jutott alumíniumgyárat kellene mentenie,”

jelentette ki Forró Krisztián.  

Sólymos szerint az alumíniumgyárat mindenekelőtt a világjárvány és a háború miatt növekvő energiaárak kényszerítették térdre, a kormánynak, illetve a környezetvédelmi tárcának pedig lett volna lehetősége arra, hogy segítsen. A termelési kiadások növekedését a minisztériumnak a környezetvédelmi alapból kellett volna ellensúlyoznia. 

300 munkását küldi el a Slovalco, valószínűleg teljesen leállítják a termelést

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a garamszentkereszti Slovalco 450-ből 300 alkalmazottja elbocsájtását jelentette be, majd a gyár teljes leállítását is előrevetítette. Richard Sulík gazdasági miniszter a környezetvédelmi tárcát és a pénzügyminisztériumot teszi felelőssé az alumíniumgyár problémáiért, Budaj miniszter szerint azonban a Slovalconak kellett volna jobban gazdálkodnia, anyagi vésztartalékot felhalmoznia az elmúlt években. A környezetvédelmi miniszter szerint a Slovalco már hosszabb ideje mediális kampányt vezet a tárca ellen, ezért csütörtöki reakciójában kijelentette, hogy beszélni kíván a gyár tulajdonosaival – a Pentával és a Norsk Hydroval.

Körkép.sk, SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »