Szóval stílusosan …

Szóval stílusosan …

Emlékeznek, ő az, aki azzal vívta ki a baloldali ellenzék elismerését, hogy ordenáré szavakkal illette a magyar köztársasági elnököt. Most a HVG-ben Kövér László házelnöknek ír: „annyit üzennék: álljanak hátrébb eggyel, és hagyjanak fel a politikával.”

Előbb persze megvádolja a kormányon lévő Fideszt, hogy „megkeserítik a jövőnket, ellehetetlenítenek minket azáltal, hogy lopnak, csalnak, hazudnak. Kizárják a generációmat azokból a döntésekből, amik minket érintenek igazán. Ellopják a pénzt, amit a jövőnkbe tudnánk fektetni.

Romba döntik az oktatási rendszert, az egészségügyi rendszert pusztán azért, hogy valahol a világban bulizhassanak egy nagyot.” Aztán öltöny-nyakkendős politikusokról ír, akik földesúrnak képzelték magukat, majd két bekezdéssel lejjebb már azt: „Maguk egyszerű, öltöny-nyakkendős csalók, akik azt hiszik, hogy övék a világ.” Az is hatásos, ahogy beleszövi a szövegbe, hogy „térdre csuhások”, majd ugyanezt megismétli, már a Fideszeseknek címezve.

Bizonyára sok bolsevik érzelmű olvasó szíve megmelegszik erre – éljen a tudományos szocializmus! Kövér László nyilván nem fog válaszolni erre az írásra. Eszembe jut a sasról és a legyekről szóló szállóige, mindenki ismeri. A romba döntött oktatási rendszer törmelékein, a romok között – nyilván egyedüli kivételként, talán egyedüli túlélőként – mégis fölnevelkedett ez a Nagy Blanka. Nagyjából még fogalmazni is megtanult – vagy netán a segítői tudnak fogalmazni? Hátha van még rajta kívül is néhány túlélő, akik más véleményen vannak, mint ő.

Sőt, a nemzetközi tanulmányi versenyeket sorozatban megnyerik. Ha jól emlékszem, a modern politikai rendszerek egyik lényeges vonása a pluralizmus, a különböző politikai erők versengése – majd ennek intézményesítéseként a szabad választás. Éppen ebben a hónapban is volt ilyen, s mit tesz Isten, sokan a jelenlegi kormánypárt jelöltjeire szavaztak.

Örömmel olvastam írásában, hogy ő is találkozott egy Fideszt támogató úriemberrel. Nagy Blanka „párbeszédet” akar. Komolyan gondolja, hogy egy olyan trágár és ordibáló, gyűlölködő személlyel amilyen ő, akinek a szájából csak szenny, és tényekkel nem alátámasztható vádaskodás folyik, lehet párbeszédet folytatni?

Hírdetés

Szinte látom, ahogy Nagy Blanka rágja a ceruzáját (vagy nézegeti a klaviatúráját), s a mellette álló, illetve a Messenger/chat lehetőségével valahol másutt ülő segítőinek az unszolására egyre erősebb szavakat használva vádolja a kormányt. Konkrétum ugyan nincs az írásában az általános fröcsögésen kívül, mivel az már azzal a veszéllyel fenyegetne, hogy annak utána is lehetne nézni.

Nem a börtönjárt baloldali Hagyó Miklóst, a 4-es metró 2010 előtt elsíbolt 70 milliárdját emlegeti, vagy a jelenben a saját pártjának is vállalhatatlan Lackner Csaba 100 millióját, hanem általában a kormányon levőket. Nem a 2006-ban rendőrrohamot vezénylőket, a szemkilövőket emlegeti – talán nem is tud erről, úgy látszik, tényleg rossz tanárai lehettek… Sokan hazulról hozták zsigeri gyűlöletüket, elfogultságukat – a vérükben van. „Szóval stílusosan” üzen Nagy Blanka.

A stílus maga az ember – miközben ő a „logikus érvek által felépített diskurzus” hiányát a kormánypártnak rója fel, addig a parlamentben obszcén táblákat mutogat az ellenzék egyik véleményvezére, Hadházy. Ez és az ehhez hasonló performanszok furcsa módon kiesnek a látóköréből. Meg még sok minden, ami az utóbbi 10 évben fejlődött, épült, szépült itthon. Szánalmas, sajnálatra méltó. Ahogy azok is, akik bedőlnek – vele együtt – az őt is legyőző uszításnak. Azt hiszem, Kövér László is erre gondolhatott.

Patakfalvy Katalin

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »