”Szóval, bátran állítsunk lovasszobrot Horthy Miklósnak!”

A régi, megsárgult újság sorai 85 elmúlott esztendőt siratnak, avagy éltetnek a mindenkori olvasó hívságai szerint. Az ó híradás – mint egyfajta időutazás – 1934 áprilisába repít, mikor is vitéz jákfai Gömbös Gyula miniszterelnök kérelmet nyújtott be a kormányzóhoz Görgei Artúr lovasszobrának felállítására, amelyre vitéz nagybányai Horthy Miklós 1934. május 1-jén adta meg az engedélyt.

Milyen szép is lenne a mában, ha mondjuk, a magyar országgyűlés elnöke terjesztené be a köztársasági elnöknek vitéz nagybányai Horthy Miklós szobrának felállítására a budai várban; 2020. március 1-i átadási határidővel, a kormányzóvá választásának 100. évfordulójára.

Miért is ne?

A tábornokot felmentette az utókor az árulás vádja alól, már csak a kormányzó becsületének visszaállíttatásával van elmaradásunk.

Hírdetés

Nürnbergben a háborús bűnösök nemzetközi perében, a kormányzó urat csupán tanúként hallgatták meg, sőt büntetésre való kiadatását sem kérte a kormányzását követő egyik magyar vagy külföldi kormányzat sem (Tito jugoszláv és Rákosi is elvetette a dolgot, másnak meg eszébe sem jutott).

„1945. január 25–26-án az Ideiglenes Nemzeti Kormány ülésén Teleki Géza vallás- és közoktatásügyi miniszter felvetette Horthy felelősségének kérdését. Dálnoki Miklós Béla miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy „a Kormányzó a háborút mindig meggátolni törekedett, azonban félrevezették és becsapták”. Február 16-án készült el a kormány a háborús bűnösök listájával: a volt kormányzó neve nem szerepelt rajta.”

Szóval, bátran állítsunk lovasszobrot Horthy Miklósnak!

Zetényi-Csukás Ferenc
Horthy Miklós Társaság


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »