Szöulban mutatja be kiállítás Victor Vasarely életművét

Szöulban mutatja be kiállítás Victor Vasarely életművét

A Victor Vasarely életművét bemutató retrospektív kiállítás április közepéig látható Szöuli Művészeti Központban, a dél-koreai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 33. évfordulója alkalmából.

A Victor Vasarely: The Responsive Eye (Érzékeny szem) című tárlat a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő budapesti Vasarely Múzeum remekműveiből válogat, és csaknem 200 alkotáson keresztül keresztmetszetet ad Vasarely életművéből a dél-koreai közönségnek – tájékoztatta a Vasarely Múzeum Budapest az MTI-t csütörtökön.

Az április közepéig nyitva tartó kiállítás Victor Vasarely pályáját időrendben, tematikus csoportok és sorozatok köré rendezve mutatja be, figyelmet fordítva az egyes korszakokra jellemző sajátos technikai eljárásokra is.

Vasarely alkotásaiból 33 éve, 1990-ben már rendeztek kiállítást Dél-Koreában a Gwacheon Kortárs Művészeti Múzeumban – idézi a tájékoztató a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

Baán László szerint a mostani retrospektív kiállítás Ázsiában minden eddiginél átfogóbb és reprezentatívabb módon mutatja be Vasarely művészetét.

Hírdetés

„Reméljük, hogy a két nemzet, Magyarország és Franciaország által is saját fiának tartott Victor Vasarely Dél-Koreában is elismerő nézőkre talál, akik megértik és csodálják művészetét” – hangsúlyozta a főigazgató.

Az 1987-ben megnyílt budapesti Vasarely Múzeum a világ legátfogóbb Vasarely-közgyűjteménye, amelyet a mester nagyvonalú adományának megőrzésére és bemutatására hoztak létre. A budapesti gyűjtemény a világszerte ismert op-art művek mellett egyedi, másutt nem látható ritkaságokat is őriz, mint például a kezdő művész virtuóz rajzkészségét bemutató figurális kompozíciók vagy az optikai művészetet harminc évvel előre vetítő grafikai kísérleti alkotások.

A tájékoztató szerint a Szépművészeti Múzeum szervezésében az elmúlt években több jelentős külföldi múzeumban és kiállítóhelyen is önálló tárlaton mutatkozhattak be a budapesti múzeum műtárgyai, a magyar képzőművészet jeles alkotásai.

A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Galleria d’Arte Modernában, a párizsi Musée d’Orsay-ban és a Musée du Luxembourg-ban, valamint a milánói Palazzo Reáléban vagy a madridi Museo Thyssen-Bornemiszában több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel, de a múzeum kiállításai Argentínában, Japánban és Kínában is nagy sikert arattak – áll a közleményben.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »