Szorul az oroszbarát harapófogó az ország körül, ráadásul Trump támogatása sem biztos – nincs sok esélyük most a zabszemeknek Bukarestben

Szorul az oroszbarát harapófogó az ország körül, ráadásul Trump támogatása sem biztos – nincs sok esélyük most a zabszemeknek Bukarestben

A román sajtó egyöntetően rossz jelnek veszi, hogy a szomszédos Bulgáriában és Moldáviában is oroszbarát politikust választottak meg elnöknek.

A jobboldali Hotnews.ro hírportál Egyre jobban szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül címmel közölt vezércikket, amelyben Cristian Pantazi azt fejtegeti, hogy az amerikai rakétapajzsot befogadó Románia immár valamennyi szomszédjánál – a rendkívüli helyzetű Ukrajnától eltekintve – a Kremlnek kedvező vagy éppenséggel annak alárendelt vezetők kerültek hatalomra.

Pantazi szerint Romániának így Lengyelország maradt az egyedüli olyan szövetségese a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért kritikus fontosságú az Egyesült Államok támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után.

A liberális hátterű Adevarulban a moldovai elnökválasztás eredményére utalva Mircea Morariu arról ír, hogy Románia ismét határossá vált Oroszországgal, ami szerinte jogos aggodalomra ad okot az ország nemzetbiztonságában illetékes bukaresti vezetőknek. Mivel a baj sosem jár egyedül, Bulgáriában is az a Rumen Radev győzött, akiről köztudott, hogy Vlagyimir Putyin cárt tekinti vezérlő csillagának.

Mint Morariu írja, ha hozzátesszük, hogy a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor nem igazán hajlandó már teljesíteni Strassburg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri "túlkapásait", hogy Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl biztató színű, hogy az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök, nos, akkor azt kell mondanunk, amit Jurij Andropov volt KGB-főnök mondott, amikor megtudta, hogy lengyel pápát választottak: van egy problémánk.

(MTI – Index nyomán)

Korábban írtuk:

Az oroszbarát jelölt győzött Bulgáriában, a kormányfő lemondott, előre hozott választás jöhet

Moldovának is oroszbarát elnöke lesz – aligha tesz ez jót a nagyromán egyesülés ügyének


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »