Szorul a hurok

Hosszú évekig tartó pereskedésre, egy elszánt civil szervezetre és egy elhivatott profi jogászra volt szükség ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás döntő csapást mérhessen a devizahiteles adósok jogait gyakran lábbal tipró német autóhitelezőre, a Lombard Lízing Zrt.-re.

A Kúria kedden visszaadta a magyar társadalomnak az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, legalábbis részben. A bírák végleg ítéletet mondtak a szegedi székhelyű pénzintézet általános szerződési feltételei felett, amely több százezer adós autóhitel-szerződését érinti. Az ítélet alapján kártérítési perek ezrei indulhatnak.

A bíróság 24 pontban érvénytelenítette a Lombard azon szerződéses kikötéseit, amelyek elfogadása nélkül nem lehetett nála hitelhez jutni. Az ítélet szerint ezek közül érvénytelen a legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabálya. Például a Lombard részéről nem érheti az adósokat további hátrány, ha autójukat ellopják, vagy baleseti totálkár éri járművüket. Akkor sem mondhatják fel egyoldalúan a szerződést, ha valaki ellen felszámolási, végrehajtási vagy végelszámolási eljárás indul. Továbbá a pénzintézet a jövőben nem küldhet behajtókat sem az adósok gépjárművét lefoglalni. Sőt, ügyfelei adatait sem adhatja ki harmadik félnek, akkor sem, ha tartozást halmoztak fel. A törvényes rend helyreállítása után fellélegezhetnek azon adósok is, akik úgynevezett fix törlesztésű kölcsönt vettek fel. A Lombard ugyanis nem tekinthet el az eredetileg megállapított állandó összegű részletektől, s akkor sem terhelheti ügyfeleire az árfolyam-különbözetből fakadó különbségeket, ha rendkívüli változás lenne a forint és a deviza árfolyama között. Talán ez utóbbi a leginkább húsbavágó az adósok számára, ugyanis sokan közülük azzal a nyugalommal kötöttek szerződést, hogy hónapról hónapra nem változik majd a visszafizetendő összeg. Volt azonban, akinek kétszeresére, akár háromszorosára nőtt a törlesztőrészlete, amit képtelen volt fizetni. Mindezeknek az ítélet alapján most vége.

Hírdetés

Győzött a jogállamiság – mondhatni. Ám e diadalt nem a pénzügyi fogyasztóvédelem felett hivatalosan őrködő Magyar Nemzeti Bank (MNB) aratta, hanem a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, s a szegedi jogászuk, Bihari Krisztina. A jegybank képviselői el sem mentek az ítélethirdetésre, habár egy ekkora horderejű ügyben az első sorokban lett volna a helyük.

Az MNB pénzügyi felügyelete nem először mutat teljes közönyösséget, ha adósok érdekeiről van szó. Többször bemutattuk, hogy a Lombard és más pénzintézetek miként hánynak fittyet az adósaik jogát érvényesítő ítéletekre, ám a jegybank sokszor nem lép ilyenkor. Akadt olyan eset is, amikor azt közölték, hogy nincs jogi eszköz a kezükben. Csakhogy a törvények alapján igenis van fegyver a felügyeletnél. A jegybank akár a Lombard, akár más szabálytalanul működő pénzintézet tevékenységi engedélyét is viszszavonhatná, ha olyan körülmény merül fel, ami súlyosan sérti az adósok érdekeit. Márpedig sérti, méghozzá évek óta. Erről az MNB is tud, mégsem léptek. A Lombard pedig fék nélkül szórakozhatott ügyfelei idegeivel.

A jegybank tehetetlenkedése ellenére az adósok megnyugodhatnak. Az egyesület ügyvédje jelezte, hogy a Lombard az összes általános szerződési feltételt tartalmazó üzletszabályzatára kiterjesztve egy újabb közérdekű pert fog indítani, hogy a pénzintézet egyik ügyfelével szemben se tudjon visszaélni erőfölényével. De a többi banknak is van félnivalója, ugyanis a legtöbb pénzintézet hasonló kikötéseket tett a szerződéseibe, mint a Lombard. Így ha a Kúria már a német társaság ügyében kimondta a végső szót, valószínűleg ki fogja a mondani a többi hitelező esetében is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »