Szőrösszívű az akadémia: nem lehet se Leia, se Kim névre keresztelni

Szőrösszívű az akadémia: nem lehet se Leia, se Kim névre keresztelni

Szeretné olaszosan, Andreának elnevezni a kisfiát? Esetleg tetszik a Kiwi név, és azt adná a kislányának? Sajnos nem fog menni, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) utónévbizottsága ugyanis több mint 140 másik névvel együtt ezeket sem javasolta elismerésre. Így aztán nem is kerülnek be az utónévkönyvbe, és nem lehet hivatalosan így anyakönyvezni a gyerekeket. 

Bár az utónévkönyv – ami valójában már nem egy könyv, hanem egy interneten elérhető adatbázis – ugyan elég hosszú, mégis minden évben számtalan szülő keresi meg az MTA-t, hogy elismertesse azt a nevet, amit kitalált születendő kislányának vagy kisfiának. A frissen közzétett lista is mutatja, hogy milyen sokaknak bizonyul kevésnek a választék: a 143 elutasított név mindössze öt hónap termése, a júliustól novemberig született döntéseket tartalmazza.

Hírdetés

Továbbra is sokan próbálkoznak már bevett neveket eredeti, általában angol vagy francia helyesírással bejegyeztetni: például Charlotte, Yvette, Mercedes, Amy és Cloé neveket szerettek volna anyakönyvezni, holott már bevett név a Sarlott, az Ivett, a Mercédesz, az Émi és a Kloé név is. Ugyanez fiúnevekkel: Mátyás helyett Matthias, Fülöp vagy Filip helyett Philippe, Antal vagy Anton helyett Anthony lett volna a kérés, de ezeket az MTA nem támogatta. 

Kívülállóként nehéz megérteni, miért anyakönyvezné valaki a kisfiát Zé vagy Zak névre, de ezekkel is próbálkozott valaki. Mindig érdekesek azok, akik nem átvennének egy nevet valahonnan, hanem maguk alkotnának más, értelmes szavakból: nyilván zeneszerető ember, aki szerette volna elismertetni a Zene női nevet, de sajnos nem járt sikerrel. Ahogy azok a szülők sem, akik Éden névre szerették volna keresztelni a kislányukat, vagy Éber névre a kisfiukat.  

A kortárs kultúra láthatóan sokakra gyakorol hatást: valaki szerette volna elismertetni a Kim női nevet, nyilván Kim Kardashian valóságshow-sztár után, másvalaki pedig akkora Star Wars rajongó, hogy Leia Organa hercegnő után akarta elnevezni a kislányát – hiába, az akadémia nem volt vevő rá. Hogy egy fiúnevet is említsünk: a Tenzin egy létező tibeti név, de nálunk valószínűleg a Korra legendája című rajzfilm sorozatból lehet ismerős, amit a jelek szerint az akadémia tudósai nem ismernek. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »