Szórólapkampányba kezdett a kormány: "Magyarország szívesen fogad mindenkit" – napi összefoglaló

Továbbra is százával lépik át a magyar határt Szerbia felől az Ázsiából és Afrikából érkező migránsok. A szerbiai hatóságok megpróbálják a lehető leggyorsabban átutaztatni őket az országon, és lerakni a jelenlegi magyar határnál. Közben a MÁV nem engedett be két, Délvidékről Magyarországra tartó vonatot vasárnap, mert azok tele voltak migránsokkal. Napi összefoglaló.

Kisebb-nagyobb csoportokban folyamatosan érkeznek az újabb menekültek Szerbia felől – jelentette az M1 tudósítója a röszkei gyűjtőpontról. Sok a kisgyermekes család, a vasúti sín mellett este legalább ötszázan vártak arra, hogy a rendőrök elszállítsák őket. Az időjárás miatt többen fáznak, tüzet is gyújtottak – hangzott el az Híradóban. Mivel a rendőrségi regisztrációnak helyet adó új hangár megtelt, újra kinyitották a régit is.

Nem engedték be a migránsokkal teli vonatokat

Nem engedett be a MÁV két Szerbiából Magyarországra tartó vonatot vasárnap, mert azok tele voltak migránsokkal; a szerelvényeket a határon megállították – írta közleményében a szerbiai állami vasúttársaság.

A tájékoztatás szerint a Belgrádból szombat késő este indult vonatot éjszaka a szabadkai vasútállomásról nem engedték továbbhaladni, mert Magyarország nem akarta fogadni a szerelvényt. A vonat 7:45-ig várt arra, hogy továbbmehessen, akkor viszont végleg törölték az aznapi járatot. A vonaton tartózkodó migránsok Szabadkán maradtak – tájékoztatott a szerbiai vasúttársaság. A vasárnap reggeli Avala nevű vonat a déli órákban várakozott Szabadka határában, hogy folytathassa az utat Budapest és Bécs felé, ám a MÁV nem akarta ezt a járatot sem tovább engedni, így csak azt követően indulhatott tovább – két órás késéssel -, hogy lekapcsolták róla a migránsokkal teli vagonokat.

"Magyarország szívesen fogad mindenkit" – ilyen szórólapokkal szegnék kedvét a vadaknak

A Kormányzati Információs Központ napközben közölte: indul a tájékoztató kampányt a bevándorlási tranzitútvonalak mentén, illetve a kiindulási országokban. Szórólapokkal, információs anyagokkal arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar határok illegális átlépése bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár. A tájékoztató anyagok úgy fogalmaznak, hogy Magyarország szívesen fogad mindenkit, de a legszigorúbban jár el azokkal szemben, akik törvénytelenül próbálnak bejutni az országba. A szóróanyagok arra szólítják fel a magyar határoktól délre tartózkodó migránsokat, hogy ne hallgassanak az embercsempészekre – olvasható a közleményben.

A figyelemfelhívó akció célja, hogy csökkentse a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást. Hasonló tájékoztató kampányt korábban több más uniós tagállam, így Ausztria és Németország is folytatott – írta a Kormányzati Információs Központ.

Hírdetés

Autókonvoj érkezett Ausztriából Magyarországra a migránsokért

Vasárnap "önkéntes segítők" autókonvoja érkezett Ausztriából Magyarországra a migránsokért. Annak ellenére, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnapi sajtótájékoztatóján is megerősítették, hogy bűncselekményt követhet el az, aki segít az illegális határsértőknek Ausztriába jutni, kora este Budapestre is több autóval érkeztek az elmeápoltak, hogy elvigyék őket a határra.

Az M1 tudósítása szerint a Keleti pályaudvarnál és a II. János Pál pápa téren is többen szálltak autóba. A civil sofőrök arra is odafigyeltek, hogy a családtagokat egy autóba ültessék. Vámosszabadiban az MTI tudósítóját helyiek úgy tájékoztatták, hogy az ottani befogadóállomásról mintegy húsz autóval vittek el migránsokat.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatón felidézte, a Büntető törvénykönyv kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.

Javult a helyzet a Keletinél

A vasúti közlekedésben nincsenek nagyobb késések, Hegyeshalomnál továbbra is át kell szállni, de minden nemzetközi vonatot elindít a magyar vasúttársaság.

A Keleti pályaudvarról a nap folyamán több alkalommal is bejelentkezett az M1 tudósítója. Többször is arról számolt be, hogy egyre több migráns száll vonatra, de mellettük már más utasok, turisták is felférnek a szerelvényekre. Az elmúlt napokban tapasztalt "tömegjelenetek" nincsenek. A pályaudvaron és a vonatok közlekedésében is kezd visszaállni a rend. Az M1 tudósításai szerint vasárnap a pályaudvar jóval tisztább és rendezettebb képet mutatott.

(Híradó nyomán)

Korábban írtuk: Ezerszám hömpölyögnek át rajtunk a kontinensfoglalók – ismét tízezrek indultak Magyarország felé


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »