SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: Papírsárkány ölt meg egy hatéves fiút

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: Papírsárkány ölt meg egy hatéves fiút

Üvegszálakkal bevont papírsárkányzsineg ölt meg kedden egy hatéves fiút Indiában, aki apjával utazott egy robogón.

A fiút az édesapja vitte hazafelé az észak-indiai Ludhijána városban, amikor a moped belefutott a zsinegbe, ami pillanatok alatt a nyaka köré tekeredett. A gyerek a motor kormánya és apja közé szorult, a kórházba szállítás után meghalt – írta csütörtökön a The Guardian online kiadása.

Indiában nem ez volt az első eset, amikor halálos balesetet okoztak az üvegszállal bevont papírsárkányzsinegek: az ázsiai ország augusztusban ünnepli a brit uralom alóli felszabadulásnak 75. évfordulóját, amit országszerte sárkányeregetéssel is ünnepelnek.

Hírdetés

A sárkányok a szabadságot és a függetlenséget szimbolizálják, de a sárkányeregetés népszerű időtöltésnek számít a környező országokban is. A sárkányokkal párharcokat vívnak, és az üvegszálas zsineg hatékonyabbá teheti a támadást a rivális sárkányára. A gondot az okozza, hogy az elvesztett vagy levált zsinegek fákon vagy épületeken fennakadva óriási veszélyt jelentenek, ebben az évben már három további motoros halálát okozták.

Az üvegszálas röptetőzsineg árusítása a halálesetek miatt hat éve illegális Indiában, de kereskedelmük továbbra is virágzik. Hétfőn Újdelhiben madarak százai sérültek meg, miután belegabalyodtak a fákon fennakadt zsinegekbe.

A több mint 20 millió lakosú főváros rendőrsége ellenőrzésekkel, felvilágosító kampányokkal próbálja visszaszorítani a zsinegek kereskedelmét. Legújabb ötletük az, hogy az iskolákban előadásaikon kérik arra a gyerekeket, hogy se ők, se szüleik ne vásároljanak ilyen zsineggel ellátott papírsárkányt. A motorosok pedig egy olyan speciális nyakvédővel próbálják megelőzni a baleseteket, amelyet ragasztószalaggal rögzítenek magukra.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »