Szörnyű a helyzet, 700 százalékos az infláció

Szörnyű a helyzet, 700 százalékos az infláció

Lecsapna a venezuelai kormány azokra, akik illegális kereskedelemben vesznek részt. A dél-amerikai országban ugyanis nincs áru a boltokban, 700 százalékos infláció van. Sokan ezért pénzért állnak sorban mások helyett.

Hírdetés

Sokan pénzért állnak sorba vagy eladják a helyüket a később érkezőknek. „Úgy hajnal négy körül állok be a sorba és csak egy vizet vettem egész reggel, hogy pénzt takarítsak meg vagy korlátozott árú termékeket vásárolhassak, nincs más lehetőségem” – mondta egy másik helyi lakos.

A sorban állók és viszonteladók óriási profitot termelnek. Például a marhahús kilója korlátozott áron 46 cent, a szabad piacon elérheti a 9 dollárt is. „A jelenlegi helyzet nagyon nyugtalanító, mert egyre több és több ember adja fel az eredeti munkáját és ezzel kezd el foglalkozni. Miért teszik ezt? Az nagyon egyszerű, többet kereshetnek. Az áruk újraeladásával több pénzre tehetnek szert, mint a munkájukkal. A piac nagyon pang és a lakosok igényei nagyon nagyok, így a viszonteladók nagyon sok vásárlót nyernek. Nagyon magasra emelik az árakat, mert a vásárlóiknak nem kell sorba állniuk azért, hogy a napi szükséges árukat megvegyék, és néhány esetben a viszonteladók profitja magasan túlszárnyalja a boltok és a gyártók nyereségét” – közölte Roberto Leon Parili, a Vásárlók és Felhasználók Nemzeti Szövetségének elnöke.

A kormányzat bejelentése szerint azok a boltok és személyek, akik az illegális kereskedelemben részt vesznek pénzbüntetésre vagy bebörtönzésre számíthatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »