Szombattól Szlovákiában kijárási tilalom lép érvénybe

Szombattól Szlovákiában kijárási tilalom lép érvénybe

A központi válságstábnak a járványhelyzet drámai alakulása miatti döntése alapján az ország lezárásának enyhébb változata, kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában, s emellett megvalósul az ország lakosságának két egymást követő Covid-tesztelése is.

Az iskolák október 26-tól november 27-ig távoktatásra állnak át, továbbra is a megszokott formában működnek viszont az óvodák, a bölcsődék, és az alapiskolák alsó tagozatai.

Október 24-től november elsejéig kijárási tilalom lesz érvényben a Bártfai, az Alsókubini, a Námesztói és Turdossini járásokban. Itt azok, akik október 23-tól nem régebbi keltezésű negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek, járhatnak munkába, a gyermeküket elkísérhetik az iskolába, s a lakóhelyükhöz közel, a járáson belül kimehetnek a természetbe is.

Hírdetés

Akik viszont nem rendelkeznek negatív teszttel, csak hajnali egy és reggel öt óra között hagyhatják el az otthonukat, elhagyhatják az otthonukat, ha koronavírus-tesztelésre, orvoshoz, gyógyszertárba vagy az élelmiszerboltba mennek, ha közeli hozzátartozójukat ápolják, vagy állatokért felelnek, ha állatot sétáltatnak lakóhelyük 100 méteres körzetében, illetve amennyiben temetésen vesznek részt.

A kijárási tilalom ezekben a járásokban annyit jelent, hogy a lakosság nem hagyhatja el az otthonát az alábbi kivételekkel: hajnali egy és reggel öt óra között, továbbá ha koronavírus-tesztelésre tart, bevásárolni indul a legközelebbi élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, illetve orvosi vizsgálatra megy, ha egy közeli hozzátartozóját ápolja, vagy állatokért felel, állatot sétáltat a lakhelye 100 méteres körzetében, ha temetésen vesz részt, munkába, vagy onnan haza megy, a gyermekét viszi iskolába, postára, bankba, autószervizbe, illetve tankolni indul, vagy a járáson belül a természetben sétál.

A Bártfai, az Alsókubini, a Námesztói és Turdossini járásokban október 23-án 8 órakor kezdetét veszi a próbatesztelés, mely a következő két hétvégén a többi járásban is megvalósul.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »