Szombathy: Európai kijózanodás

Szombathy: Európai kijózanodás

A hét legfontosabb magyar vonatkozású híre európai esemény is egyben: az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalákozóján megegyeztek a migráció kezelését érintő alapkérdésekben.

Ami évekig nem ment önagyonülésezéssel, az most a nagypolitikában homo novus olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte blokkoló ultimátumával egyetlen éjszaka alatt igen: vége a kötelező szétosztási kvóta vitatott tervének, a menekültek átvétele önkéntes alapú lesz, a menedékkérők nem tekinthetik étlapnak Európát, ahonnan országot választanak maguknak; a Földközi-tenger civil mentőhajóit megregulázzák, az EU-n belül zárt befogadóközpontok létesülnek, önkéntesen. A közösségi irányelvek Itália mellett Ausztria és a visegrádi országok álláspontját tükrözik a migráció koncepcionális konfliktusában, a német kancellár pedig a tőle megszokott rugalmassággal állt az új mechanizmus élére, ahol már várta szövetségese, a francia elnök. Egy mámoros éjszaka is hozhat kijózanodást. 

*  *  *

Hírdetés

A hét legérdekesebb nemzetközi fejleménye a labdarúgó-világbajnokság történelmi német bukása: időben szinte párhuzamosan haladt Angela Merkel visszaszorulása az EU-s csatározásokban kedvenc szövetségi kapitánya, Joachim Löw oroszországi kudarcával. Németország története során vébéken először nem élte túl a csoportkört, a fásult, erőtlen válogatott két vereséggel utolsóként végzett Svédország, Mexikó és Dél-Korea mögött. Hitehagyott német csapatot láttunk, zeniten túl lévő, motiválatlan vagy éppen leblokkolt játékosokkal; a multikulti ezúttal nem erőt adott, hanem lehúzta a németeket, akik most nem igazán értékelték két ászuk, Özil és Gündogan kettős identitását, látványos török- és Erdogan-barátságát. A német futballban alighanem új korszak kezdődhet, új alapokkal, új főszereplőkkel, egy nagy aranygeneráció pedig lelép a színről.

SZOMBATHY PÁL

publicista


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »