Szolgálunk és védünk, persze nem ingyen – némelyik rendőrtiszt a minisztereknél is több pénzt keres

Szolgálunk és védünk, persze nem ingyen – némelyik rendőrtiszt a minisztereknél is több pénzt keres

Az év vége felé közeledve a politikusok és a köztisztviselők is megtették a vagyonnyilatkozataikat. Egy korábbi cikkünkben, már elemeztük, mennyit kerestek a politikusok ebben az évben, illetve, hogy melyikük keresett a legtöbbet. A hnonline.sk portál most a rendőrségi tisztségviselők jövedelmét vette górcső alá. Eszerint a rendőrség legfőbb emberei többet kerestek a tavalyi év során, mint a kormányfő vagy a parlament elnöke.

Annak idején, amikor a rendőrséget a jelenleg vádeljárás alatt álló Tibor Gašpar vezette, a közvélemény felháborodott a bérviszonyairól szóló információk miatt. Kiderült, hogy 2017-ben például az akkori rendőrfőnök Gašpar összesen több mint 53 ezer eurót vágott zsebre, amivel a havi bevétele megközelítette azt az összeget, amit az akkori miniszterelnök kapott a számlájára.

Akkoriban a rendőrségi tisztségviselők bérviszonyainak részleteit még nem volt olyan könnyű kideríteni, azok ugyanis nem voltak nyilvánosan elérhetők. Jelenleg azonban az országos rendőrfőkapitány és a két helyettese a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek közé tartoznak. A parlament összeférhetetlenségi bizottsága megvizsgálja ezeket a dokumentumokat, majd hivatalosan nyilvánosságra hozza azokat.

A miniszterinél is nagyobb fizetések

A 2020-as vagyonnyilatkozatokra vonatkozó adatok néhány napja kerültek nyilvánosságra. Ezekből kiderül, hogy a rendőrség legfőbb tisztségviselőinek anyagi helyzete az utóbbi időben javulást mutat.

Lényegesen többet keresnek ugyanis, mint annak idején Tibor Gašpar, annak ellenére, hogy a szlovák rendőrség hitelessége még mindig a legalacsonyabbak közé tartozik az Európai Unióban.

Hírdetés

Peter Kovařík volt rendőrfőkapitány, akit jelenleg a köztisztviselői jogkörével való visszaéléssel vádolnak, mivel állítólag meghiúsította a belső ellenőrzés közbelépését a fontos ügyekben hamisan tanúzók esetében, 2020-ban csaknem 67 ezer eurót keresett. A rendőrfőnök helyettesei, Jana Maškarová és Róbert Bozalka is hozzávetőleg ugyanennyit vallottak be tavaly.

Jövedelmük tekintetében így mindhárman felülmúlták az ország legmagasabb rangú köztisztviselőit, például a miniszterelnököt vagy a parlament elnökét is. A miniszterelnöki posztot tavaly betöltő Igor Matovič vagyonnyilatkozata alapján ugyanis tavaly csaknem 63 ezer eurót, Boris Kollár pedig valamivel több, mint 37 ezer 500 eurót keresett. Szinte minden miniszter kevesebbet keresett, mint a legmagasabb rendőrtisztviselők, a miniszterek éves jövedelme ugyanis átlagosan 55 000 euró körüli volt.

Bőkezű jutalmak?

Nem zárható ki, hogy a rendőrségi tisztségviselők bevallott jövedelmük jelentős részét olyan jutalmak teszik ki, amelyek nagyságát a portálnak nem sikerült megállapítania, a rendőrségi tisztségviselők bére ugyanis több tételből áll.

A számítások szerint azonban a jutalmak nagysága fejenként 15 ezer euró körül lehet. Ezek a jutalmak nem automatikusak, a rendőrségi vezetők esetében közvetlen a belügyminiszter ítéli oda.

Roman Mikulec nagylelkűsége meglepő lehet, legalábbis Jana Maškarovát és Róbert Bozalkát illetően. Őket ugyanis még a tárca korábbi vezetése jelölte a posztjaikra. Ez év végén mindketten távoznak a posztjukról, így egyezett meg velük Štefan Hamran ideiglenes rendőrfőkapitány. Maškarová és Bozalka az elsők között esett áldozatul a jelenlegi rendőrségi tisztogatásoknak. „A rendőrség felülről lefelé tisztul meg, mert ott van a legtöbb politikai jelölt” – magyarázta Hamran nem sokkal hivatalba lépése után, ahova maga a belügyminiszter választotta őt ki.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »