Szőlészet-borászat: reményteljes idénykezdés – Túlvagyunk a nehezén

Idén biztos, hogy nem lesz korai szüret, állítják egybehangzóan a kárpátaljai szőlősgazdák. Kedvenc növényük ugyanis a tél és koratavasz folyamán óvatos duhajként viselkedett. Egészen április végéig csak nagyon lassan, óvatosan mozdultak a rügyek, igazából majd csak a május második felében beálló meleg idő hatására indult be erőtejesen a vegetáció. Ám akkor – s ennek szinte valamennyien szemtanúi vagyunk – igencsak látványosan.

– Igazából nem kellene, hogy ez bármiféle problémát jelentsen – hangzik a válasz. – Egyelőre csak a pozitív oldalát látjuk a hosszasan elnyúló kitavaszodásnak, és legfőképpen azt, hogy az április elején már rendszeresen jelentkező fagyok nem tettek kárt az ültetvényekben. Például nem úgy, mint a kajszi- vagy az őszibarackfák esetében. Egyébként az utóbbi években augusztus végén, szeptember elején kezdtük a korán érő illatos fajták betakarítását, és most úgy tűnik, mindez két héttel tolódik. Természetesen sok minden függ attól, hogy milyen nyarat kapunk. Azt tudni kell, hogy a szőlősgazda nem szereti, ha egymásra torlódik, egybeér a különböző fajták szürete. Nemcsak azért, mert esetleg nincs annyi szüretelő edénye, hanem azért is, mert ilyenkor jelentősen megoszlik a figyelem. Márpedig a precizitás a mustkészítéskor, illetve a borkészítés korai fázisában igencsak létfontosságú.

– Tegyük hozzá: több-kevesebb sikerrel. Hiába vannak tisztában a tapasztalt szőlészek azzal, hogy mindenképpen a szőlő betegségeinek megelőzésére kell törekedni, ha tavaly nyáron akadt olyan időszak, hogy nem múlt el nap eső nélkül. Így viszont tervezni sem lehetett az éppen aktuális permetezést. És a mához visszatérve: hogy sikeres legyen a növényvédelem, azt bizony már ezekben a napokban el kell kezdeni.

– Arról keveset szoktunk beszélni, hogy a lisztharmat száraz meleg időben már akkor elkezd fertőzni, amikor a növény 6-8 leveles állapotban van. És már volt ilyen néhány napunk. Ennek az esetek többségében nincsenek szabad szemmel látható jelei, ám a lisztharmatspórák milliói szétszóródnak és várják a számukra kedvező időt, hogy nyáron intenzíven tudjanak fertőzni. Tehát már most permetezni kell, méghozzá valamelyik kontakt hatású kéntartalmú szerrel. Természetesen bölcsen járunk el, ha a permetlébe teszünk a szőlő másik alapvető betegsége, a peronoszpóra elleni készítményt is. A későbbiekben fel kell készülni a szürke- és fakórothadás elleni védekezésre is, amely szintén robbanásszerűen tud terjedni. Ez a betegség általában június végén támad, ám jól tesszük, ha már most beszerezzük a betegség elleni készítményeket.

– Ez érthető is, hisz a bor értékesítése szempontjából a mögöttünk hagyott esztendő siralmasnak mondható.

Hírdetés

Ugyan az új típusú szolgáltatások (Nova Posta) révén tovább folyt az eladás, ám ez csak a töredékét biztosította a máskor eladott mennyiségnek. A május a borértékesítés szempontjából egy igen erős hónap. Most ugyan fesztiválokat továbbra sem lehetett szervezni, de kisebb-nagyobb turistacsoportok már jelentkeztek borkóstolásra. És ennek is nagyon tudunk örülni. Hisz a készletek jelentős része még a tároló edényekben áll.

A növényvédelem pedig – ha csak a legközelebbi kiadásokra gondolunk – nem olcsó dolog.

– Az értékesítési árak évek óta változatlanok. Egy liter minőségi bor átlagosan 90-130 hrivnyába kerül. Sajnos mi nem járhatjuk azt az utat, mint a nagy növényvédőszer-gyártók, illetve -kereskedők, akik szemrebbenés nélkül mindig az aktuális hrivnya-dollár valutaárfolyamhoz igazítják az áraikat. De beszéljünk az egyetlen pozitívumról is. Elmondanám, hogy a koronavírus-járványnak a hozadéka az, hogy vörösboraink a vásárlók elmaradása miatt tovább érlelődtek a hordókban. Így most még inkább minőségi nedűt kínálhatunk vendégeinknek.

– Egyértelmű, hogy a családi pincészetek termékeinek legalizálása, tehát a kereskedelmi forgalomba való becsatornázása mindenképp minőségi változást eredményezhet. Azt már látjuk, hogy hosszadalmas folyamatra kell felkészülnünk. Reményre ad okot, hogy néhány egyéni termelő már Kárpátalján is megkapta ezt a fajta minősítést, így kiléphetett a piacra. Talán nem árulok el titkot, hogy az országot hosszú ideje sújtó gazdasági válság ellenére kialakult egy olyan réteg, amelyik megengedheti magának azt, hogy minőségi termékeket vásároljon. Ezek közé tartoznak a Kárpátalján előállított minőségi borok. Több ukrajnai nagyvárosból érkezett irányunkba jelzés, hogy amennyiben sikerül bejegyeztetnünk családi borászatunkat, és ezzel lehetővé válik termékeink árusítása, vinotékájuk palettájára nagyon szívesen felveszik az általunk készített borokat.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »