Szokatlanul sok végtaghiányos gyerek születik Franciaország egyes vidékein

Vizsgálják a francia egészségügyi hatóságok, hogy miért születik szokatlanul sok végtaghiányos gyerek az ország néhány vidékén.

Bár az esetek száma összességében nem túl nagy – a hatósági nyilvántartás szerint 15 év alatt 25 gyerek jött világra kéz, alkar vagy kar nélkül -, az ügy mégis nagy vitát váltott ki Franciaországban, mert az esetek néhány jól körülhatárolható vidékére – a nyugat-franciaországi Bretagne-ra és Loire-Atlantique megyére, továbbá a kelet-franciaországi Ain megyére – koncentrálódnak.

Ráadásul bizonyos jelek arra utalnak, hogy a nyilvántartás hézagos, az ilyen születési hibával világra jött gyerekek valós száma magasabb lehet.

Hírdetés

A hatóságok teljes körű vizsgálatot ígérnek, amelynek eredménye három hónap múlva várható. Az eddigi tesztek semmiféle eredményt nem hoztak. Agnes Buzyn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy “egyetlen nyomot sem” hagynak kivizsgálatlanul, és semmit sem fognak elhallgatni.

Egyes környezetvédők szerint valamely mezőgazdasági vegyszer lehet a születési hibák oka, mivel az esetek mind falusias területeken fordulnak elő, mások örökletes genetikai rendellenességre gyanakszanak, de mindez találgatás, a valós okot egyelőre senki nem tudja.

Az 1950-60-as évekbe világszerte 12 ezer gyerek jött világra végtaghibával, mivel anyjuk thalimodid hatóanyagú altatót szedett terhessége alatt. A botrány nyomán Franciaországban létrehozták a születési rendellenességeket figyelő ügynökséget (Remera), ennek egyik munkatársa figyelt fel a végtaghiányos újszülöttek átlagosnál magasabb számára az érintett térségekben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »