Szokatlan rovarrajzásra panaszkodnak országszerte

Szokatlan rovarrajzásra panaszkodnak országszerte

Több ázsiai rovar szokatlan rajzására panaszkodnak országszerte: a fűtött lakásokban a poloskák, a kertekben és a tanyákon pedig a harlekinkaticák okoznak problémát. A biológus szerint az elszaporodott rovarok irtása hatástalan, és mivel a hosszú, meleg nyarak, illetve az enyhe telek miatt szaporodtak el, eltűnésüket is csak az éghajlat változása segítené.

A poloska két fajtája is elszaporodott az országban és a tél közeledtével igyekeznek a fűtött lakásokba költözni. A Hír TV-nek nyilatkozó rovarkutató az éghajlat változásával indokolja az inváziót. Azt mondja, a poloskák hamarosan maguktól eltűnnek. Az irtás drasztikus és felesleges is.

„Az első fagyok beálltával ők el fognak tűnni, ugyanis a lakásainkba elsősorban telelőhely keresése végett járnak be, ők a természetben általában fakéreg alatt, földben igyekeznek áttelelni, de mivel a lakásunkból melegebb árad, mint a külső hőmérséklet, ezért ők úgy gondolják ez egy jó hely lesz áttelelni, ezért jönnek be hozzánk” – magyarázta Sár József entomológus.

Hírdetés

A poloskák egyike sem veszélyes az emberre, legfeljebb jellegzetes szagukkal okozhatnak kellemetlenséget. Nem úgy, mint a szintén elszaporodott ázsiai katica. Az egyik Győr-Moson-Sopron megyei tanyán arra panaszkodnak, hogy egy-egy napsütéses délutánon kívül-belül ellepik a házakat a rovarok.

„Ez voltaképpen nem olyan, hogy egy-egy darab volt, hanem millió szám, ezeket a falon lehetett látni végső soron, mert a falon mászott, meg mindenen. Akkora tömegében volt, hogy ilyet még én nem tapasztaltam” – mesélte egy helybéli férfi.

A hétpettyeshez nagyon hasonló harlekinkatica invazív faj, emellett főként a borászatban mezőgazdasági károkat is okoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »