Szokatlan jelenséget figyeltek meg a piramisoknál

Egy nemzetközi szakemberekből álló tudóscsapat szokatlan termikus jelenséget figyelt meg a gízai piramisoknál.

Egy nemzetközi építész-tudós csapat termikus anomáliát figyelt meg gízai piramisok belsejében – olvasható a BBC-n. A szakemberek által használt hőkamerák a szokottnál magasabb hőmérsékletet észleltek három szomszédos kőben a Kheopsz-piramis (Gízai nagy piramis) alján. Az egyiptomi műemlékvédelmi hivatal illetékese szerint az anomáliát belső légáramlat vagy eltérő építőanyag használata, esetleg a piramison belüli üres terület okozhatta.

Az egyiptomi, francia, kanadai és japán szakemberekből álló tudóscsoport két időpontban végzett hőtérképes állapotfelmérő vizsgálatot. Akkor, amikor a nap kívülről felmelegíti a mészkőszerkezetet, valamint napnyugtakor, amikor lehűlnek. Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium közleményében kifejtette, hogy az anomáliák megmagyarázására számos hipotézis lehetséges, például üregek vagy belső légáramlat jelenléte.

Hírdetés

Az alsó mészkősorban érdekes jelenségre figyeltek fel a kutatók Fotó: Patrick Hertzog / Europress/AFP

„Különösen lenyűgöző anomáliára bukkantak a Kheopsz-piramis keleti oldalának földszintjén. A piramis köveinek alsó sora teljesen egységes képet mutatott, aztán most kiderült, hogy van egy képződésbeli különbség” – mondta Mamduh ad-Damati műemlékvédelmi miniszter.

A tudósok más termikus rendellenességet is találtak már a Gízai nagy piramis felső felében. Kheopsz, Kheprén és Mükerinosz piramisainak szerkezeti vizsgálata október 25-én kezdődött, és év végéig folytatódik. Szakértők rejtett kamrákat is keresnek a piramison belül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »