Szokások, amelyek lassítják az anyagcserét

Étrendünk kialakítása során nem csupán az összetevőkre és a mennyiségekre, hanem az anyagcserénkre is figyelmet kell fordítanunk, ha egészséges testsúlyra vágyunk. Lássuk tehát, mi minden okozhat problémát a hétköznapokban!

A rendszertelen étkezésről több kutatás is bebizonyította, hogy hosszú távon szinte biztosan hízáshoz vezet. Ennek oka, hogy amennyiben a testünk nem tudja előre, hogy mikor, illetve milyen rendszerességgel fog ételhez jutni, úgy tartalékolni kezd, ami lelassítja az anyagcserét. Az alváshiány szintén hasonló hatású, mivel akik éjjel nem alszanak eleget, azoknak a szervezete nappal energiatakarékos üzemmódba kapcsol, amivel szintén együtt jár az anyagcsere lassulása – írja a Házipatika.com.

Akik fogyni szeretnének, általában lecsökkentik a kalóriabevitelüket, amivel alapvetően nincs is probléma. Ugyanakkor ha ez a csökkentés túl nagy méreteket ölt, akkor az éhező test az anyagcsere lassításával próbálja raktározni az energiát. Szakértők szerint azoknak, akiknek nincs szükségük drasztikus fogyásra, napi 200-250 kalóriával elég csökkenteniük az energiabevitelüket.

Hírdetés

Szintén lassítja az anyagcserét a túl sok ülés, ami az ülőmunkát végzők számára nem a legjobb hír. Azoknak is lassabb lehet az anyagcseréje, akik sokat utaznak, ezért az átlagnál gyakrabban váltogatják az időzónákat. Ilyenkor az alvás-ébrenlét ciklus felborulása okozza az anyagcsere lassulását.

Kutatások szerint az elégtelen kalciumbevitel szintén lassíthatja az anyagcserét, mivel ennek az ásványi anyagnak komoly szerepe van a metabolizmus szabályozásában. Ugyanez a helyzet a dehidratációval: azoknak az anyagcseréje, akik nem isznak eleget, mindig lassabb, mint azoknak, akiknek megfelelően hidratált a szervezete. A megfelelő mennyiségű fehérje napi bevitelére is érdemes gondot fordítani, mivel a fő tápanyagok közül a fehérjéknek van a legkomolyabb termikus hatásuk.

A rendszeres súlyzós edzések hiánya szintén olyan, amelytől lelassulhat az anyagcsere. Minél kevesebb ugyanis valakinek a testében az izomszövet, annál lassabb az anyagcseréje is.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »