Szőgyén a régió képzőművész bázisa

Szőgyén a régió képzőművész bázisa

Alig egy hete ért véget a községben a neves, nagy múlttal rendelkező nemzetközi alkotótábor, máris itt egy újabb nemzetközi tábor az ifjú alkotóknak a község és a Thain János Múzeum égisze alatt.

A tábor ötletgazdája Baracska Árpád képzőművész már ötödik alkalommal szervezte meg a tábort a tájház udvarán. Mint az előző években, a helyi és környékbeliek mellé, most is érkeztek gyerekek és fiatalok a magyarországi Tatáról és a székelyföldi Szovátáról és a vajdasági Magyarkanizsáról. A segítőkkel együtt huszonheten vannak.

A táborban csupa olyan gyerek és fiatal vesz részt, akiknek tehetsége van a rajzoláshoz. Célunk, ennek a tehetségnek a kibontakoztatása, valamint az anyagok és technikák ismertetése. Minden tábort finommotorika fejlesztéssel indítunk, ahol megtanulják, a rajzolás csínját-bínját. Egy anyag ismertetésére sajnos csak egy napunk van, bár sokkal többre lenne szükség. Az agyagozást is mindig beépítjük a foglalkozásokba – egy kislány tehetsége e téren már meg is mutatkozott”, valamint megismerkedünk a műgyanta képzőművészeti felhasználásával”

– sorolja a főszervező.

„Jóreggelt Tábor” kiáltással kezdődik ma nap, minden délelőttöt rajzolással töltenek, délután a különböző képzőművészeti technikákkal ismerkednek, és még vacsora után is nekifogunk az alkotásnak.

Hírdetés

Kovács Viktória Tatáról érkezett, aszamblázs készítéséről tart bemutatót, ami tulajdonképpen háromdimenziós alkotás.

„Több évvel ezelőtt Tatán találkoztam Árpival. Nem ismertük egymást, mégis nekiláttunk együtt tájképet festeni. Hagyott kibontakozni, visszaadta a művészet iránti szeretetemet, az alkotás szabadságát, amiről azt hittem, már rég eltemettem magamban.

Most előadóként tértem vissza, de úgy emlékszem az eddigi táborokra, hogy boldogsággal töltöttek el, sokkal könnyebb volt itt alkotnom, mint bárhol máshol”

– meséli Viktória.

Természetesen a táborban nem csak a képzőművészettel foglalkoznak, de sokat beszélgetnek, játszanak a tágas udvaron. Megnézték a „nagyok” zárókiállítását is, amelyből Baracska Árpád magyarázatai által sokat tanultak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »