Szoborrombolással emlékezett meg eltűnt honfitársairól egy szír művész Genfben

Kalapáccsal és fűrésszel szétrombolta pénteken egyik saját műalkotását Hálid Davva szíriai szobrász az ENSZ genfi székháza előtti téren, a művész a látványos akcióval a Szíriában eltűnt több tízezer emberről akart megemlékezni.

A fából és gipszből készült, átlyuggatott felületű szobor egy testes nagyúr ülő alakját ábrázolta. A 3,5 méter magas és 700 kilogrammos műalkotás Párizsban készült 2021-ben. A Syria Campaign nevű mozgalom egy hónappal ezelőtt javasolta, hogy a szobrot szállítsák át Genfbe, és ott az eltűnt személyek nemzetközi világnapja alkalmából, egy demonstráció keretében rombolják szét. A tiltakozóakción jelen volt több, Szíriában eltűnt személy hozzátartozója is.

"Az a célunk, hogy tiltakozzunk a rezsim ellen, hogy kimondjuk, elég volt. Jogunk van tudni az igazságot" – mondta a Franciaországban élő Hálid Davva az eseményen az AFP francia hírügynökségnek.

Hírdetés

Vafa Musztafa, a Syria Campaign mozgalom egy aktivistája elmondta: "a szobor nemcsak a tömeges őrizetbe vételekért felelős Bassár el-Aszad vezette rezsimet ábrázolja szimbolikusan, hanem az ENSZ-t és az egész nemzetközi közösséget is jelképezi, amely cserbenhagyta a szíriaiakat az utóbbi 13 évben, és nem tett valódi lépéseket annak érdekében, hogy leállítsák a vérengzést az országban".

A Szíriában 2011-ben kirobbant belháború következtében több mint félmillió ember vesztette életét, több millió ember kényszerült otthona elhagyására. Civilszervezetek becslése szerint mintegy 100 ezer ember tűnt el nyomtalanul Szíriában.

Hálid Davva 2011 tavaszán részt vett a demokratikus jogokat követelő tömegtüntetéseken. Két évvel később súlyosan megsebesült a kormányerők egyik támadásában. Felépülése után őrizetbe vették, és besorozták a hadseregbe, ahonnan aztán dezertált, és Franciaországba költözött 2014-ben.

(MTI)
 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »