Szó sincs „bedarálásról”

Szó sincs „bedarálásról”

A két jogelőd alakulat, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj közös gyökereire emlékeztetett, hagyományainak továbbvitelét ígérte és az egyesülés kifejezést használta az új, 2. Különleges Rendeltetésű Ezred létrehozására az alakulat első bemutatóján a honvédelmi tárca.

A szolnoki helikopterbázison ma, Simicskó István honvédelmi miniszter jelenlétében megrendezett képességdemonstráción – melyen stílszerűen egy határincidenst imitáltak – a korábbi információkkal szemben egy kiegyensúlyozottabb átalakítás képét tárták a vendégek szeme elé, ami nem arról szól, hogy a globális terrorellenes háborúban amerikai bábáskodás mellett létrehozott különlegesek „bedarálják” a nemzeti gyorsreagálású erőket. Inkább arról, hogy

a két, eddig is egymás mellett működő alakulat sajátos képességeit egy szervezeten belül koncentrálják a hatékonyság fokozása érdekében.

Hírdetés

Kérdésünkre mindazonáltal a vezérkari főnök egyértelművé tette: a kiképzés és feladatrendszer tekintetében az eddigieknek megfelelően a mostani erőfeszítés is teljes mértékben összhangban van az amerikai különleges műveleti erők elgondolásával, semmiféle eltérő irányt nem vennének attól, és meggyőződésük szerint a továbbiakban is számíthatnak az Egyesült Államok támogatására.

A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnöknek Sándor Tamás ezredes, az új alakulat parancsnoka mutatja be a fegyvereket Fotó: Magyar Nemzet

Benkő Tibor vezérezredes érdeklődésünkre közölte azt is, hogy a 2008-as afganisztáni misszió alkalmával, illetve a hazai határzár építésekor napjainkban megvalósuló közös munka nyomán a katonáknak „túl nagy meglepetést nem okozott” az átszervezés, és csak nagyon minimális, mintegy húsz fő azok száma, akik – zömében családi okok miatt – nem kívánják folytatni a szolgálatot az új alakulatban.

Sándor Tamás ezredes, az új, ezerkétszáz fős alakulat első parancsnoka – aki előzőleg a bercsényiseket vezette – szintén a kiegészítő jelleget, az egymástól való tanulást hangsúlyozta az átszervezés kapcsán. Alárendelt alakulatként a bázisként szolgáló két zászlóalj megőrzi nevét és hadrendi számát, s katonái továbbra is viselhetik hagyományos karjelzésüket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »