Szlovénia megtagadta Ausztriából kiutasított migránsok fogadását

Szlovénia megtagadta Ausztriából kiutasított migránsok fogadását

Helyi sajtójelentések szerint a nyugat-balkáni ország megtagadta a szomszédos országból huszonkét migráns fogadását, akiket az osztrák hatóságok még a hét elején tartóztattak fel a szlovén-osztrák határ mellett, a Karavanka-alagútnál. A migránsok jelenleg osztrák vizsgálati fogságban várják az ellenük indított eljárás lefolytatását.

A szlovén rendőrség közölte: Szlovénia nem hajlandó eleget tenni az osztrák kérésnek, hogy a toloncegyezmény alapján fogadja vissza az Ausztriában feltartóztatott bangladesi, afganisztáni, pakisztáni és török – illegális – bevándorlókat.

A szlovén hatóságok szerint Ausztriának nincs bizonyítéka arra, hogy ezek a migránsok Szlovéniából jutottak volna át Ausztriába, vagy korábban szlovén területen tartózkodtak volna.

Az osztrákok viszont azt állítják: a 16 és 26 év közötti közel-keleti bevándorlók egy szerb rendszámú kamion rakterében megbújva Szlovéniából léptek be Ausztriába, és 500-1500 eurót fizettek embercsempészeknek, hogy Nyugat-Európába jussanak. A migránsok jelenleg Klagenfurtban várják az ellenük indított eljárás lefolytatását.

Az elmúlt egy-két hétben mindennaposak voltak az illegális határsértések Szlovéniában. A legtöbb migránst a horvát-szlovén határon tartóztatták fel a ljubljanai hatóságok. Az esetek többségében vissza is toloncolták őket Horvátországba, ugyanakkor Szlovénia is több bevándorlót fogadott már vissza Ausztriától.

Hírdetés

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Szlovéniában tavaly október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban. Tavaly szeptember óta összesen 842-en folyamodtak menedékért Szlovéniában, közülük 651-en idén adták be kérelmüket. Jelenleg összesen 276 menedékre váró migráns tartózkodik az országban.

Szlovénia szerdán újabb 18 menekültet is fogadott az uniós áttelepítési program keretében Görögországból. Jövő héten további 14 menekült érkezik majd az országba. A szlovén kormány még márciusban döntött arról, hogy 587 migránst önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól. Az áttelepítések júniusban kezdődtek, és 2017 szeptemberéig tartanak. Az előző két csoporttal már 43-an érkeztek.

A tervek szerint a Szlovéniában menedékjogot kapott migránsoknak egyéves integrációs programokban kell részt venniük. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, és minden segítséget megkapnak az államtól, öt év után viszont elvárják tőlük, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

MTI

The post Szlovénia megtagadta Ausztriából kiutasított migránsok fogadását appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »