Szlovénia is a határra vezényli a katonaságot

Szlovénia is a határra vezényli a katonaságot

MTI nyomán

Hírdetés

Szlovéniában a hadsereg logisztikai segítséget fog nyújtani a rendőrségnek a határellenőrzésben – jelentette be Miro Cerar kormányfő szombaton.

Szlovénia tanúbizonyságát tette annak, hogy ha egy kormány valóban felkészül a bevándorlók fogadására, és nem pedig belpolitikai célokra, a saját baklövései, botrányai elfedésére használja fel a migrációs válságot, akkor határozott intézkedésekkel megvédhető a határ.
 
Cerar miniszterelnök ugyanis a menekültkérdéssel foglalkozó kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a katonák határra vezénylése nem jelenti azt, hogy rendkívüli állapotot léptettek életbe Szlovéniában, de a kabinet már a határnál ellenőrzés alá akarja vonni a menekülthelyzetet.
 
Amíg hazánkban hosszú hónapok vitája után sikerült elérni, hogy a katonaság a határra vonuljon, addig déli szomszédunknál hamarabb meglépték ezt (biztos, ott nem akarják kiárusítai a közösségi földtulajdont).    
 
A szlovén miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.
 
Miro Cerar kiemelte, hogy Szlovénia tranzitország, de ha azok az országok is szigorítanak intézkedéseiken, amelyekbe a menekültek tartanak, akkor Szlovénia is erre fog kényszerülni.
 
„Szlovénia a falak Európája ellen van, de újabb intézkedéseket hozunk, köztük a határszakasz technikai őrizetére vonatkozóan is, ha Ausztria és Németország is így tesz” – mondta a szlovén miniszterelnök.
 
Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt mondta, katonák csak akkor vennének részt a határ őrizetében, ha a rendőrség képtelen lenne megbirkózni a feladattal, de egyelőre nem ez a helyzet.
 
Ugyanakkor azt is közölte, hogy Szlovénia napi 2500 menekültet tud fogadni, miközben csak szombaton 5220-an érkeztek a horvát-szlovén határra.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »