Szlovénia besokallt: kerítést épített az éjszaka

Szlovénia besokallt: kerítést épített az éjszaka

Az M1 tudósítója arról számolt be, hogy már Szlovénia sem engedi be területére a Horvátországból érkező migránsokat. Éjfél után a szerb-horvát határtól vonattal 1800 migráns érkezett, de nem mehettek tovább, így patthelyzet alakult ki a térségben. A szlovénok egy kerítést is felállítottak, amelyet kutyás rendőrökkel védenek. Agresszív migráns fiatalok egy csoportja kővel dobálta meg a szlovén rohamrendőröket.

A szlovén korlátozás oka az lehet, hogy az osztrákok nem fogadnak több menekültet. Az STA hírügynökség által idézett szlovén minisztériumi közlemény szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Znidart a menekültek fogadásnak leállításáról.

Azzal indokolta ezt, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása.

Hírdetés

Az osztrák tárca szóvivője viszont az APA osztrák hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a hívás kezdeményezője a szlovén fél volt, és a kérés a határon átengedett bevándorlók napi számának növelésére vonatkozott, amit Bécs azért nem kíván elfogadni, hogy a határon ellenőrizhető maradjon az átlépők mozgása.

Egyik közlésből sem derül ki, hogy a két miniszter beszélt-e konkrét számadatokról. Szlovénia vasárnap jelezte:  nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára közölte, hogy Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell „az áradatot”.

Sefic szerint Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. Az államtitkár úgy vélte:

Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »