Szlovákiában minden lisztet megvizsgálnak az ukrán gabonabotrányt követően

Szlovákiában minden lisztet megvizsgálnak az ukrán gabonabotrányt követően

Miután a kormány ideiglenesen felfüggesztette az Ukrajnából származó gabonaimportot, a szakemberek megkezdték az összes potenciálisan szennyezett élelmiszer ellenőrzését.

Ezért április 4-étől Szlovákiában minden lisztet ellenőriznek. Összesen körülbelül 150 fajta található üzleteink pultjain, malmokban és a pékségekben.

Április 4-e óta 100 százalékos tesztelés folyik, vagyis minden lisztfajtát, minden tételt ellenőrzünk. Azelőtt az ellenőrzés csak véletlenszerű volt.

Még mindig van körülbelül 20 mintánk a laboratóriumban, amit meg kell még vizsgálnunk. Az eddig levett minták nem mutattak ki szabálysértés vagy növényvédő szerek jelenlétét. Így a fogyasztóknak jelenleg nem kell aggódniuk” – mondta a noviny.sk portálnak Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal igazgatója.

A mintegy 1500 tonnányi búzát az ország egyik legnagyobb malma, a gútai malom vásárolta meg. A szóban forgó szállítmány ugyan a  tűzben végezheti, de fennáll annak a veszélye, hogy más esetben is előfordulhatott, hogy nem megfelelő minőségű, Ukrajnából érkezett gabona kerülhetett az uniós országok piacaira.

Miért vásárolt a gútai malom ukrán gabonát

A gútai malom vezetése nem ért egyet az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal elemzésének eredményével. Varga Levente, a malom igazgatósági tagja a pravda.sk portálnak adott interjúban azt állítja, hogy a márkanevük alatt kiskereskedelembe került egykilogrammos kiszerelésű lisztet nem ukrán gabonából őrölték. Az abból származó liszt csak a pékségekbe került, de soha nem százszázalékos ukrán búza tartalommal.

A malom vezetése azt állítja, már régebben is voltak olyan évek, amikor Csehországból vagy Magyarországról vettek gabonát, de kisebb mennyiségben, mint most az ukrán búza vásárlásakor.

16 ezer tonnát vásároltunk belőle. Minden malom számára fontos, hogy a búza ára a szállítással együtt a lehető legalacsonyabb legyen.

Nyugat-Szlovákiában kiválóak a termesztési feltételek és rövidek a szállítási útvonalak, nincs okunk máshol keresni a gabonát. Ha azonban az időjárás miatt a minősége nem érte el a szükséges szintet, Csehországban vásároltunk gabonát. Az elmúlt öt évben nem vásároltunk gabonát Szlovákián kívül” – mondta Varga Levente hozzátéve, tavaly azonban olyan hírek láttak napvilágot a médiában, hogy a lisztet csak korlátozottan fogják adni, és a malmokban nem lesz elegendő gabona, miközben az ára meredeken emelkedett.

A gazdák nem adták el a készleteiket, senki sem tudta, milyen magasságban éri el az ár a csúcsot.

Arra számítottak, hogy 200, 250, 300, 350 vagy akár 400 euró lesz egy tonna búza ára. Egy évvel ezelőtt minden hónapban több tíz százalékkal emelkedtek az árak. Cégünk sokat exportál, gabonára volt szükségünk” – fogalmazott Varga, aki szerint érezték, hogy Csehországban és Magyarországon kezdik elveszíteni a versenyképességüket. Szlovákiában ugyanis drágább volt a búza, mint a kelet-európai régióban.

Importálással reagáltunk rá. A többiek is ezt csinálták, csak lehet, hogy nem ismerték be. Nyár elején az Európai Unió eltörölte az importvámokat, a média arról cikkezett, hogy segíteni kell Ukrajnát. Kihasználtuk az üzleti lehetőséget, és vásároltunk bizonyos mennyiségű búzát Ukrajnából”

Hírdetés

– tette hozzá Varga azzal. hogy a gabonát egy néhány éve Szlovákiában bejegyzett cégtől vásárolták.

Nem a feldolgozókat kellene tönkretenni

Varga azt mondja, csalódott amiatt, ahogy az ellenőrző hatóságok az ügyet kommunikálják. „Nem velünk kommunikálnak, hanem a nyilvánossággal és a médiával. Az a szokás, ha az élelmiszeriparban hibás tétel kerül ki, az EU RAPID nevű gyorsriasztó rendszerben figyelmeztetnek erre, és bevonják az ilyen terméket. De nem úgy, hogy gyakorlatilag riasztó hírek terjedjen el nyilvánosan, pánikot okozva.

Az eredményeket még meg sem erősítették meg, de a gyártót már azonosították”

– mondta Varga hozzáfűzve, elég volt annyit mondani, hogy a legnagyobb dél-szlovákiai malomról van szó, és máris egyértelmű volt minden. „Én ezt szakszerűtlennek tartom. A mai napig nem erősítették meg,  hogy a tétel hibás, ami óriási anyagi és erkölcsi károkat jelent a cégnek, egész Szlovákia és Csehország bizonytalan.

A tárcának meg kellett volna nyugtatnia az embereket, hogy a liszt rendben van, nem pedig pánikot kelteni”

– tette hozzá Varga.

Az élelmiszer-felügyelet vezetője, Jozef Bíreš szerint azonban az EU-ban tiltott anyagok listáján szereplő klórpirifosz minimális mennyiségben sem lehet a búzában. Varga szerint viszont számukra az a mérvadó, amit az akkredidált laboratórium eredményei mutatnak, és eszerint

a vizsgált gabonaminta megfelelő.

„Az Eurofins, egy multinacionális cég akkreditált laboratóriuma, amely speciális peszticidvizsgálatokat végez. Érsekújvárban van a fiókja, de a teszteket nem ott végezték, hanem a németországi központban” – mondta.

Mivel a két vizsgálat közt eltérés van egy harmadik mérés dönt, amennyiben az az élelmiszer-felügyeletnek ad igazat, azaz kimondja, hogy az adott tétel nem felel meg az előírásoknak, a malom kénytelenek lesz a gabonát megsemmisíteni.

A tájékoztatással azonban várni kellett volna, és nem kész tényeknek venni az első mérést. Az ukrán gabona egy részét már feldolgoztuk, és kíváncsiak voltunk, hogy a lisztben is vannak-e maradványok, ezért vizsgáltattuk be a lisztet”

– mondta Varga hozzátéve, az eredmény az lett, hogy a liszt egyáltalán nem tartalmaz maradványokat. „Ez azt jelenti, hogy a tisztítórendszer képes eltávolítani a maradványokat. Az ellenőrző hatóság megtilthatja a visszatartott mennyiség feldolgozását, de min tudjuk, hogy meg tudjuk azt tisztítani. Ez elég furcsa helyzet” – mondta a malom képviselője hozzátéve, nem kell démonizálni az ukrán gabonát, mert az olaszok meg a spanyolok is vásárolják azt, sőt egész Európa.

„Az ukrán búza nem azért okoz gondokat gazdáinknak, mert Szlovákiában van, hanem az hogy az olaszok most Odesszából 25 euróért tudnak egy tonna búzát venni, de a kamionnal szállított gútai 50 euróba kerül.

Az olaszok tehát lényegesen alacsonyabb áron vásárolhatják meg az ukrán búzát, mint a szlovák búzát, a szlovák, magyar vagy cseh búza pedig veszít a versenyképességéből Európában.

Ez a nagy probléma, amit meg kell oldani. Nem pedig tönkretenni a feldolgozókat – tette hozzá a gútai malom képviselője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »