Szlovákiában lesznek vendégmunkások a győri audisok

Ideiglenesen 850 munkatársát csoportosítja át a győri Audi Hungaria: decembertől 550-en a pozsonyi járműgyárba dolgoznak majd, 300 dolgozó pedig a motorgyártásban kap munkát –erősítette meg az MTI a Kisalföld szerdai értesülését.

A Győr-Moson-Sopron megyei lap arról írt, hogy az autógyár dolgozói levelet kaptak, miszerint december elsejétől kiküldetésben kell dolgozniuk. A gyár megerősítette, hogy 550 valóban Szlovákiában dolgoznak ezentúl, de a lépés célja az, hogy senkit ne kelljen elbocsátaniuk. Az embereket napi hat vonalbusszal szállítják majd Pozsonyba. A kinti üzemben a karosszériagyártásban, a lakkozóban, a szerelésben és a minőségbiztosításon dolgoznak majd. Az ingázásra kényszerülő munkatársak a hivatalos kirendelés miatt 20 eurós napidíjat kapnak, aki nem akar minden nap utazni a cég munkásszállóját is igénybe veheti.

Hírdetés

Pozsonyban az Audi anyavállalata a Volkswagen öt típust gyárt: a VW Touareget, az Audi Q7-et, a Volkswagen up!-ot, a Skoda Citigót és a Seat Miit. A cég a nyár végén jelentette be, hogy az év végén átáll a három műszakosról a kétműszakos munkarendre, és amíg nem kezdik meg az új modell, az Audi Q3 gyártását, átcsoportosítják a dolgozók egy részét. Ez várhatóan 2018-ban kezdődik meg.

Nem ez az első alkalom, hogy az Audi hasonló döntést hoz: az A3-as modellek győri felfuttatásakor száz szlovákiai munkavállaló dolgozott háromnegyed évig Győrben, magyar munkatársak pedig 2013-ban dolgoztak Barcelonában.

A társaság közölte, hogy a karosszériagyár bővítése a tervezett ütemben halad. A jelenleg mintegy 75 000 négyzetméteres létesítményt egy több mint 80 000 négyzetméteres új csarnokkal bővítik ki. Az új csarnok várhatóan az idén év végéig elkészül, a belső munkálatok pedig 2017-ben kezdődnek. A vállalat az idén az év első felében 1 031 887 motort és 63 798 autót gyártott, emlékeztet az MTI.

Idén az Audinál nem mennek könnyen a dolgok, a hazai gyár 23 éves történetében először sztrájk közeli állapot alakult ki. A cég szakszervezete legalább 15 ezer forintos alapbéremelést követelt 2016. januárig visszamenőleg. Áprilisra sikerült megállapodniuk a feleknek és elmaradt a munkabeszüntetés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »