Szlovákiában is megjelenhet a majomhimlő? Ezek a tünetei

Szlovákiában is megjelenhet a majomhimlő? Ezek a tünetei

A majomhimlő eseteiről számoltak be egyes európai országokban (Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svédország), valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Mindazonáltal tömeges megbetegedések nem várhatóak.

A majomhimlő Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein a leggyakoribb. A régión kívüli megbetegedések gyakran az e területre való utazáshoz kapcsolódnak. Két fő törzse létezik: a kongói törzs, amely súlyosabb – akár 10%-os halálozást is elérhet, és a nyugat-afrikai törzs, amelynek körülbelül 1%-os a halálozási aránya. Az Egyesült Királyságban előforduló eseteket nyugat-afrikai törzsként jelentették.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartoznak

A jellegzetes kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak. A kiütések más himlőfertőzéshez hasonlóan kiemelkednek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A kiütések a nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége szerint a közelmúltban túlnyomórészt olyan férfiak körében fordultak elő megbetegedések, akik magukat homoszexuálisnak vagy biszexuálisnak vallották, és azt tanácsolta ezeknek a csoportoknak, hogy legyenek elővigyázatosak.

A betegség első esetét az Egyesült Királyságban május 7-én jelentették. A páciens a közelmúltban Nigériába utazott. Jelenleg kilenc megerősített eset van az Egyesült Királyságban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezeknek a fertőzéseknek a forrását még nem erősítették meg, de úgy tűnik, hogy az eseteket „helyben szerezték be”.

Ausztrália pénteken jelentette az első gyanús esetet, egy férfinál, aki megbetegedett, miután visszatért európai utazásáról.

Európában egy megerősített esetet jelentettek csütörtökön Svédországban, egyet Olaszországban és egy gyanús esetet Franciaországban. A svéd hatóságok azt mondták, nem biztosak abban, hogy az illető beteg hogyan kapta el a vírust. Helyi média jelentése szerint az olaszországi személy nemrégiben tért vissza a Kanári-szigetekről.

Szerdán Portugáliában is öt megerősített esetet jelentettek, valamint hetet Spanyolországban.

Az USA-ban Massachusetts állam egészségügyi hatóságai is megerősítették, hogy egy férfit majomhimlő fertőzött meg.

Nemrég Kanadába utazott, ahol a helyi média jelentése szerint 13 vírusgyanús esetet vizsgálnak. Az egészségügyi hatóságok szerint a férfit kórházba szállították,”jó állapotban van, és „nem jelent veszélyt a lakosságra.

A majomhimlő és a fekete himlő rokonok, így a fekete himlő elleni védőoltás hatásos a majom himlő ellen is (legalább 85%-os hatásossággal afrikai adatok szerint).

WHO: a védekezés nélküli nemi élet komoly kockázat

Hírdetés

A szakértők arra kérik a nem monogám kapcsolatban élőket, hogy figyeljenek oda a testükön esetlegesen megjelenő elváltozásokra, és tünetek esetén forduljanak orvoshoz.

A partnereiket gyakran váltogató férfiak a legveszélyeztetettebb kockázati csoport. Portugáliában bejelentett esetek többsége fiatal, zömmel férfiak. Bőrsérüléseik vannak, állapotuk stabil.

Azt nem közölték, hogy a férfiak korábban Afrikába utaztak-e, vagy bármilyen kapcsolatuk lett volna a közelmúltban Nagy-Britanniában vagy máshol történt esetekkel.

A fertőzött emberekkel, ruházatukkal vagy ágyneművel való szoros érintkezés valós kockázat.

Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?

A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyershús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével.

A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

Feltételezések szerint az emberről emberre történő terjedés elsősorban nagy légúti cseppek útján történik, amelyek általában nem haladhatnak meg néhány lábnál tovább, ezért hosszan tartó személyes érintkezésre lenne szükség.

Szakértők szerint a majomhimlő szexuális érintkezés útján is terjedhet.

Olyan is megfertőződött, aki nem utazott

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) volt az első egészségügyi hatóság Európában, amely május 7-én nyilvánosan jelentett egy majomhimlő esetet egy olyan személynél, aki nemrégiben repült Nigériából az Egyesült Királyságba. Azóta összesen kilenc esetet erősített meg .

Az UKHSA a héten viszont már azt közölte, hogy két új majomhimlős esetet azonosítottak, egyet Londonban és egyet Délkelet-Angliában, így az összesített szám kilencre nőtt.

A közlemény szerint egyik személy sem utazott korábban Afrikába, így valószínű, hogy az Egyesült Királyságban fertőződtek meg.

Kezelés és megelőzés

A himlő elleni védőoltás rendkívül hatékony a majomhimlő megelőzésében, de mivel a himlőt több mint 40 évvel ezelőtt felszámolták, az első generációs himlőoltás már nem elérhető a nagyközönség számára.

A Bavarian Nordic által a himlő és a majomhimlő megelőzésére kifejlesztett újabb vakcinát engedélyeztek az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában (Imvanex, Jynneos és Imvamune néven), és zajlik a vírus elleni szerek fejlesztése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »