Szlovákiában egyelőre nem kombinálják a különféle oltóanyagokat

Szlovákiában egyelőre nem kombinálják a különféle oltóanyagokat

A Johnson & Johnson koronavírus elleni oltóanyaga ritka esetben vérrögképződést okozhat, de az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a hatékonysága messze meghaladja az esetleges kockázatok jelentőségét.

Az európai államok többsége ennek az állásfoglalásnak az alapján úgy döntött, hogy az amerikai vakcinát továbbra is alkalmazza, beleértve Olaszországot és Csehországot is. Szlovákiába április végéig kellene megérkeznie az első, 26 400 adagból álló szállítmánynak, de eddig csak 10 ezer érkezett.

Hasonló gondokkal több országnak kell szembesülnie, ezért egyre több szó esik az egyes vakcinák kombinálásának lehetőségéről. A franciák és a németek úgy döntöttek, hogy azok, akik első körben az AstraZeneca vakcináját kapták, második adagként más oltóanyagot is kaphatnak. Kína ugyancsak mérlegeli a különböző oltóanyagok kombinálását, feltehetően azért, hogy növelje a saját, viszonylag gyenge oltóanyagának hatékonyságát.

Hírdetés

Az amerikaiak ugyan egyelőre nem tervezték a vakcinakombinálást, ennek ellenére ez akaratlanul is sikerült nekik. Az Illinois állambeli Aurora város lakóinak a helyi patikában tévedésből az első adagot a Moderna, a másodikat pedig a Pfizer/BioNTech oltóanyagából adták. Jelenleg vizsgálatok folynak az ügyben, de az érintettek közül senkinél nem jelentkeztek kellemetlen mellékhatások.

A szakemberek, például Peter Celec szlovák orvos véleménye is az, hogy bármely fajta oltóanyagok kombinációjának működnie kell. Ilyen fontos döntést azonban nem lehet nézetek vagy feltételezések, hanem kizárólag bizonyítékok alapján hozni, s erre irányul már több kutatás is.

A szlovák egészségügyi tárca azonban még nem tervezi a különféle oltóanyagok kombinálásának a jóváhagyását, nálunk egyelőre minden beoltottnál egyfajta vakcinát alkalmaznak, ugyanazt, melyet elsőként kapott.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »