Szlovákia segíteni akar Magyarországnak az olimpia rendezési pályázatában

Szlovákia segíteni akar Magyarországnak az olimpia rendezési pályázatában

Szlovákia részt vehetne a sportinfrastruktúra biztosításában Magyarország pályázatában a jövőbeli nyári olimpiai játékok egy részének megrendezésére. Ezt Andrej Danko, a parlament alelnöke és az SNS elnöke jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint ez 2036–2040 távlatában lenne, jelenleg a Magyar Köztársasággal kezdődnek az egyeztetések. Ezzel összefüggésben az olimpiai aréna projektjét készítik elő a somorjai X-bionic szlovák olimpiai edzőközpontban.

A költségvetés 30 millió euró

A több mint 4400 négyzetméternyi sportfelülettel és 5000 néző befogadására alkalmas aréna 15 sportágat szolgálna. Egy fő területtel és két másodlagos területtel rendelkezik. A projektet már megbeszélték a sportegyesületekkel.

„Itt senki sem őrült meg, ez egy nagyon is valós téma. A magyarok ezt nagyon érzékenyen kezelik, ezt a sajtótájékoztatót is egyeztettük velük” – mondta Danko.

Hírdetés

A projekt költségvetése 31 millió euró, amelyből 20 millió eurót az állam, 11 milliót pedig magánbefektető társfinanszírozása biztosítana. Az olimpiai aréna a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság igazgatása alá tartozna. Danko tájékoztatása szerint a projektet a következő kormányülések egyikén terjesztik elő.

Találkozó Szijjártóval

„Magyar partnereinkkel más sporteseményekről is beszélünk, amelyeket Szlovákia meg tud szervezni, legyen szó futballról, röplabdaról, kézilabdáról vagy kosárlabdáról” – mondta Danko, hozzátéve, hogy november 20-án Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével találkozik Budapesten. Emellett találkozni kíván Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is.

„Nincs kétségem afelől, hogy az Orbán Viktorral való jó viszonyra tekintettel megértést találunk a magyar miniszterelnökkel, aki támogatni fogja ezt az elképzelést” – jelentette ki Danko.

Dušan Keketi (SNS-jelölt) turisztikai és sportminiszter hozzátette, hogy idén már több mint 50 millió eurót fordítottak a szlovák sportinfrastruktúra támogatására, és az év végéig még több kihívást terveznek.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »