Szlovákia mégis befogadja a migránsokat?

Szlovákia mégis befogadja a migránsokat?

Bár hivatalosan Robert Fico és kormánya perben áll az Európai Bizottsággal a kötelező betelepítési kvóták kapcsán, közvetlenül a soros EU-elnökség megkezdése előtt teljesen más képet mutat magáról: az EU hivatalos honlapján közzétett dokumentum tanúsága szerint Szlovákia felajánlotta, hogy 100 illegális bevándorlót befogad a migrációs nyomás alatt lévő országokból.

Az információt a belügyminisztérium is megerősítette. „100 menekült befogadását tervezzük Görögországból és Olaszországból a migrációs elosztás keretében, ami mellett még tavaly kötelezte el magát a Szlovák Köztársaság”, áll a belügyi tárca állásfoglalásában.

A belügyminisztérium szerint a legveszélyeztetettebb csoportokból várnak menekülteket, főleg nőket és gyerekeket.

Hírdetés

„A migránsok elhelyezése a belügyminisztérium migrációs hivatala erre kijelölt szálláshelyein történik, a homonnai (Humenné) gyűjtőtáborban, majd az apátújfalui (Opatovská Nová Ves) és nagyszarvai (Rohovce) befogadó-központokban”, fogalmaz a Robert Kaliňák vezette belügyi tárca, majd hozzáteszi, hogy ez még nem jelenti a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, amit hibás és haszontalan megoldásnak tart.

Az EU dokumentuma szerint azonban Szlovákia néhány országnál jóval több migránst fogadna be. Svájc 30, Lichtenstein 43, Szlovénia 70, Csehország pedig mindössze 50 bevándorlót fogad be. Magyarország például a lista szerint egyetlen egy bevándorló elszállásolására sem tett ígéretet.

Jelentősen emelkedett a Szlovákiában menekültstátuszhoz jutó bevándorlók száma is. Míg tavaly összesen 8 (!) kérvényt hagyott jóvá a belügy, idén már 150-et.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »