Szlovákia lett a Brexit-pártiak első számú érve az uniós tagság ellen

Szlovákia lett a Brexit-pártiak első számú érve az uniós tagság ellen

Szlovákia lett a Brexit-pártiak első számú érve. Pontosabban az Európai Bizottság által jóváhagyott szlovák támogatás, amiben a kormány a Jaguarl Land Rover nyitrai üzemét részesítette. az A Jaguar ugyanis a nyitrai üzem megindításával párhuzamosan (ahol az alkalmazottak számának felső határa 3000 lesz) több ezer fő lepítést visz véghez brit, Solihull-i üzemében.

A brit sajtó egy része szerint az Unió által jóváhagyott szlovák állami támogatás közvetlenül felelős a brit munkahelyek megszűnéséért.

A Jaguar Nagy-Britanniában 4500 alkalmazottjától válik meg a Brexit okozta bizonytalanságokra hivatkozva. A Brexit-pártiak azonban csak kifogásnak tartják ezt az érvelést, szerintük 110 millió oka van a Jaguarnak a lépésre – euróról fontra átszámolva ennyi támogatásban részesíti a szlovák kormány a nyitrai üzemet.

Hírdetés

Az ő szemszögükből az uniós tagság egyik legnagyobb hátránya, hogy brit pénzből finanszírozzák a brit munkahelyek elköltöztetését a kontinensre, és ha végre Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ettől a pénztől elesnek.

Hogy teljesen világos legyen a fenti gondolatmenet: Nagy-Britannia nettó befizető az közös kasszába (vagyis többet fizet be, mint amit kivesz), Szlovákia ellenben nettó kedvezményezett, a Brexit-pártiak szerint pedig a közös kasszából kapott pénzt megspórolva állami támogatással csábítja magához a cégeket, amelyek eredeti telephelyükön állásokat szüntetnek meg. Hasonló vádakkal illették már Szlovákiát az olaszok is.

HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »