Szlovákia lakossága drasztikus ütemben fogy! Mi lesz ennek a következménye?

Szlovákia lakossága drasztikus ütemben fogy! Mi lesz ennek a következménye?

Nem új keletű dolog, hogy nemcsak Európában, de azon belül Szlovákiában is radikálisan csökken a lakosság száma. Sokkal kevesebb gyermek születik, mint ahányan meghalnak, nem is beszélve arról, hogy jóval tovább élünk, mint eleink. A fogyás mértéke azonban felgyorsult. 

2030-ra kis országunk népessége 37 ezer fővel csökken. Újabb tíz éven belül pedig a fogyás mértéke már 147 ezer fő lesz.

2070-re Szlovákiának várhatóan már csak 4,8 millió lakosa lesz. Fél évszázad alatt 660 ezer fővel csökken a lakossága.

A demográfiai mutatók javítása csak a születésszám növelésével érhető el, ami kemény dió. Ahhoz, hogy a negatív fogyatkozó trend megforduljon, több embernek kellene születnie, mint amennyi meghal. Egy nőre 2,1 gyermeknek kellene jutnia. Ezt a számot nehéz lesz elérni, mert a prognózisok szerint a szülési kedv a jövőben még jobban csökkenni fog.

Az elemzők már most kongatják a vészharangot, hogy a népfogyatkozásra jobb időben felkészülni, nem lehet ráterhelni mindent az utánunk következő generációkra.

Andrej Martiška, a Tatra Bank elemzője szerint habár sok gazdasági előrejelzés pontatlan, a demográfiaiak megbízhatóbbak. Amit nem lehet tudni az az, hogy időközben hány ember költözik el Szlovákiából, hány külföldi telepedik le nálunk és mi lesz a születésekkel. Ha valami csoda folytán sikerülne is növelni a születésszámot, még legalább húsz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a megszületett gyerekekből keresőképes emberek legyenek.

A legégetőbb probléma az államkassza számára, hogy kevesebb lesz az aktív kereső és sokkal több a nyugdíjas.

Több ember kap járadékot és kevesebb fizet adót, valamint különféle járulékokat (nyugdíj- és egészségbiztosítást). 2070-re 66 százalékról 57 százalékra csökken a produktív korban lévők száma, miközben a nyugdíjasoké 18 százalékról 30 százalékra emelkedik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg kevesebb mint négy ember járul hozzá egy ember nyugdíjához. Az évszázad közepén már csak ketten jutnak egy nyugdíjasra.

A 65 fölötti emberek száma 900 ezerről 1,5 millióra nő. Még belegondolni is rossz, milyen adó- és járulékterhekkel lesznek sújtva az akkor aktív korúak.

Zuhanórepülésben a születésszám

Szlovákiában évek óta egyre kevesebb gyermek születik. A Statisztikai Hivatal nemrég arról tájékoztatott, hogy 2021 és 2023 között drasztikusan csökkent a lakosság száma, miközben előtte 75 évig emelkedett. Az elhalálozás az átlagos mértékű volt, jelentősen csökkent viszont a születések száma.

Hírdetés

Pedig valaha Szlovákia e téren sokkal szebb időket élt meg. 1993-ban még 71 ezer gyermek jött a világra, majd ez a szám fokozatosan csökkent, egészen a kritikusnak mondható 50 ezer alá. A legtöbb – 100 ezer gyermek – a múlt század 70-es éveiben született.

Míg az utóbbi húsz évben 100 ezer lakosra számítva 1 033 gyermek született, jelenleg ez a szám már csak 900 gyermek.

Ami pedig a jövőt illeti, még borúlátóbbak a prognózisok. A The Lancet ismert szaklap szerint Szlovákiában a születési arányszám jelenleg 1,63, ami a század közepére már csak 1,46 lesz, a század végére pedig 1,31-re csökken. Ugyanez a „forgatókönyv” vár a csehekre, a lengyelekre, a magyarokra és az osztrákokra is. Már 2021-ben a vizsgált 201 ország nagyjából felében nem volt olyan születési arány, ami biztosítaná a lakosság növekedését.

A tanulmány szerint a születési arány tovább fog csökkenni – a gyermekvállalást ösztönző intézkedések ellenére is. Ennek pedig messzemenő gazdasági és társadalmi következményei lesznek a gazdagabb országokban. A lakosság elöregszik, egyre csökken az aktív keresők száma a gazdagabb országokban.

Az eurobizottság előrejelzése valamivel optimistább, Szlovákiában és a szomszéd országokban 2070-ben egy nőre 1,6-1,7 gyermek fog jutni.

Andrej Mentel, a Comenius Egyetem szociálantropológusa szerint a szülést ösztönző különféle intézkedések nem tesznek csodát. Lehet, hogy csak néhány tizeddel javítják a születési arányokat. Úgy véli, helyileg megoldást jelenthet a megfontolt migrációs politikát.

Prés alatt a nyugdíjrendszer

A legnagyobb nyomásnak értelemszerűen a nyugdíjak kifizetése lesz kitéve. Még a mostaninál is kevesebb százalékát fogják megkapni a jövendő nyugdíjasok egykori keresetüknek.

A megoldás a még későbbi nyugdíjazás vagy a kevesebb nyugdíj lesz. Ez több európai országban már el is kezdődött.

Az öregedés miatti kiadások – nyugdíjakra, egészségügyi ellátásra  – Luxemburg és Málta után Szlovákiában fognak a leginkább nőni. 2070-ben a gazdaság egész éves teljesítményének negyedét fogja az állam az idősekre költeni. Ez most 19 százalék. Ez lesz a legtöbb a környező országok közül.

Mit tesz a kormány?

Az biztos, hogy az ország vezetése nincs könnyű helyzetben. Amit eddig tett, az a külföldiek könnyített munkavállalása. Jelenleg több mint 105 ezer külföldi dolgozik Szlovákiában, míg öt évvel ezelőtt ez a szám csak 78 ezer volt. 

Mentel szerint az átgondolt migrációs politika mellett segíthet a gyermekgondozás támogatása, a gyes meghosszabbítása, a fizetett szabadság a szülők részére, de a fogyatkozás trendjét ezt sem tudja megállítani.

Kulcsfontosságú a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítása. Ennek érdekében változatattak a korkedvezményes nyugdíj rendszerén is, amihez eredetileg elegendő volt a 40 ledolgozott év. Ez növekedni fog, és a nyugdíjak összegéből is többet faragnak le.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »