Szlovákia közel 700 millió euró értékben adott át fegyvereket Ukrajnának

Szlovákia közel 700 millió euró értékben adott át fegyvereket Ukrajnának

Szlovákia az ukrajnai konfliktus kitörése óta közel 700 millió euró értékben adott át katonai segélyt Ukrajnának. Az Európai Békekeretből (EPF), amely részben kompenzálja az uniós tagállamok által nyújtott segítség költségeit, eddig 82 millió eurót kapott vissza – derült ki a Szlovák Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatal (NKÚ) titkosított vizsgálatából, amelyről a NKÚ szóvivője, Daniela Bolech Dobáková tájékoztatott.

„A segítségnyújtás mértékét tekintve Szlovákia az egyik legtöbbet segítő európai ország. Ha a katonai technika adományozásának pénzügyi mértékét a bruttó hazai termékhez viszonyítjuk, Szlovákia az aktívan segítő európai államok első tíz helyezettje közé tartozik.”

– mondta Ľubomír Andrassy, az NKÚ elnöke.

Szlovákia átadta az S-300-as légvédelmi és rakétavédelmi rendszerét. Ennek maradványértéke a hivatal szerint közel 69 millió euró volt. A kormány számára benyújtott dokumentumban a védelmi minisztérium kijelentette, hogy a szlovák légteret az orosz technika elajándékozása után egy új, külföldről származó rendszer fogja biztosítani, ami csak részben volt igaz.

  „Az országos ellenőrök a meghallgatás során, többszöri kérés ellenére sem kaptak semmilyen tárgyi dokumentációt a szlovák védelmi minisztériumtól, amely igazolta volna az S-300-as rendszer gyors helyettesítésére vonatkozó állítást.”

– állítja az NKÚ. Szlovákia MiG-29-es vadászgépeket és KUB légvédelmi indítóberendezéseket is adományozott Ukrajnának, mintegy félmilliárd euró értékben. Ezek adományozásáról az akkori Heger kormány döntött 2023 márciusában. „Az ellenőrök ezzel kapcsolatban kockázatot azonosítottak” – állapította meg a hivatal, hozzátéve hogy a védelmi minisztériumnak nem volt olyan elemzése, amely alkotmányjogi szempontból vizsgálta volna a kormány hatáskörét nemzetközi megállapodások megkötésére olyan helyzetben, amikor a kabinet elvesztette a parlament bizalmát. Az NKÚ szerint ezt a hatáskörvitát az Alkotmánybíróságnak kellene megoldania.

Hírdetés

A vizsgálat szerint ellentmondások voltak a védelmi minisztérium és a vezérkar által jelentett adományozott vagyontárgyak adatai között is. Azt is megállapították, hogy különbség volt a kormány által jóváhagyott segítségnyújtás és a ténylegesen adományozott vagyon értéke között. Az NKÚ szerint a kormány 2022-ben és 2023-ban tizenhárom határozatot fogadott el, amelyek szerint a segítségnyújtás 666 millió euró értékű volt. A valóságban az adományozott vagyon értéke a benyújtott és a meghallgatások során ellenőrzött dokumentumok szerint több mint 30 millió euróval volt magasabb.

„A jövőben fontos, hogy a kormány, élén a miniszterelnökkel, átfogó információkat kapjon az előterjesztőtől, mert ellenkező esetben még a jó szándékú segítségnyújtás is káoszt és átláthatatlanságot eredményez, és a felelős személyek cselekedetei a törvényes kötelezettségek határán mozoghatnak. A fegyveres erők képviselői több esetben a kormány által jóváhagyott határozat keretein túl is küldtek segítséget.”

– mondta Andrassy. Ez a hiányosság az EPF keretében igényelt összegben is megmutatkozott. Az ellenőrök a 2022 és 2023 közötti új katonai felszerelések és technika vásárlását is vizsgálták.

„Néhány beszerzést azzal az indokkal hajtottak végre, hogy a szlovák hadsereg szükségleteire történő beszerzésről van szó, miközben a valós indok az volt, hogy a beszerzett anyagot azonnal feleslegesnek minősítsék és Ukrajnának adományozzák. Ilyen például a közel 9 millió euró értékű tüzérségi aknák és lövedékek vásárlása, amely szerződést egy részvénytársasággal egy hétvége alatt kötöttek meg.”

– állítja Andrassy. Hozzátette, hogy a védelmi minisztérium többéves, elavult lőszereket vásárolt, amelyek használhatatlanok voltak a fegyveres erők számára. Ebben az esetben a minisztérium alkalmazottai a hivatal szerint törvénysértően cselekedtek, és megsérthették a vagyonkezelési kötelezettségeiket. Ezeket a megállapításokat az NKÚ továbbítja a bűnüldöző hatóságoknak.

Szlovákia a hatályos szabályok alapján 327 millió euró összegű kompenzációt igényelt az EPF-től, ami körülbelül a fele a felajánlott katonai technika és felszerelés értékének. Eddig közel 82 millió eurót kapott vissza. Az NKÚ szerint a végleges összeg, amelyet Szlovákia kaphat, még nem dőlt el.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »