Szlovákia hivatalosan átvette az USA-ban az első két F-16-os vadászgépet

Szlovákia hivatalosan átvette az USA-ban az első két F-16-os vadászgépet Kulcsár Péter2024. 03. 01., p – 14:17

Szlovákia hivatalosan átvette az USA-ban az első két F-16-os vadászgépet. Az ünnepélyes átadásra a Lockheed Martin Greenville-i gyárában került sor Dél-Karolinában, Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter részvételével. A két gépet Szlovákiába repülésük előtt az USA-ban fogják használni a hazai műszerészek felkészítésére – tájékoztatta a TASR-t a védelmi tárca kommunikációs osztálya.

Hírdetés

A két F-16-os új korszak kezdetét jelenti Szlovákiában – szögezte le Kaliňák és OJ Sanchez, a Lockheed Martin alelnöke. Kaliňák emlékeztetett, hogy Szlovákia lesz az első európai ország, amelynek a vadászgép legújabb verziója, a Fighting Falcon áll a rendelkezésére. Az amerikai vadászgépek segítenek abban, hogy ismét Szlovákia tudja védeni a saját légterét.
 

„Az ügyes és bátor katonáink és katonanőink nélkül nem tudnánk garantálni országunk területének és polgárainak védelmét. Kötelességük a lehető legnagyobb biztonságot nyújtani a fegyveres erőink számára, és ezzel minimalizálni a lehetséges emberveszteséget. A modern F-16-osok a legjobb minőséget, és ezzel a biztonságot jelentik katonáink és katonanőink számára” – jelentette ki Kaliňák.
 

Szlovákia még 2018 végén kötött szerződést 14 darab F-16 C/D Block 70 amerikai vadászgép megvásárlására, leszállításuk a világjárvány miatt késett. A két vadászgép a második negyedévben érkezik az országba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »